Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 MAJS BUR PLASTFILM mkt Mlljéemlialli
ige tlllvariurt v majsstarkeise »om ar nedbrytbar oä 30-90 dagar f kompottwi, VARSÅGOD, HÄR FÅR OU EN NY TIDNING. TREVLIG LÄSNING! ICA Tidningen Buffé fick du inpackad i något som liknar vanlig plastfilm. Men det är det inte. Det plastliknande materialet, som kallas Mater-Bi, består huvudsakligen av majsstärkelse. Det kan återanvändas eller med fördel komposteras. Mikroorganismerna i komposten omvandlar Mater-Bi till en näringsrik mylla, samt till vatten och koldioxid . Beroende på materialets och kompostens kvalite t tar det 30-90 dagar att bryta ned majsstärkelsen . Mater-Bi är helt giftfritt. Slängs det i de vanliga soporna och sedan förbränns innehåller återstoden inga gifter eller tungmetaller. PET-PLAST I NYA KORT / v PET ICA Kundkort är först med at t introducera ett nytt betalkort utan PVC . Det är tillverkat av PET-plast som gör det enklare at t återvinna . Från och med nu får alla som söker ICA Kundkort de t nya PET-kortet . V i hoppas at t detta ska vara vägledande för andra kortutgivare , då det i dag finns ca 14 miljoner PVCkor t på den svenska marknaden. • Fin potatis i kompostjord Lisbeth Kohls är ansvarig för konsument- och miljöfrågor hos ICA-handlarna. Lisbeth är också krönikör i Buffé. Här skriver hon om "komposteringsvågen" som sveper fram över landet. På bilden ser vi Lisbeth i potatislandet som berikats med kompostjord. Det blev ett riktigt lyft i vardagssysslorna därhemma när vi skaffade varmkomposten. Den kostade en del men det tjänade vi snart in! Familjen bytte bostadsort för ett och ett halvt år sedan. På gamla stället hade vi en trädgårdskompost som vi försåg med grönsaksrester. Nu skaffade vi en kompost som kunde ta allt. HALVERAD AVFALLSTAXA På nya stället uppmuntrades vi också av det kommunala renhållningsbolaget som erbjöd oss halverad avfallstaxa och fjortondagarshämtning om vi själva lovade att ta hand om allt eget matavfall. Det nappade vi på direkt. Och vi var inte ensamma. När det bjöds in till informationsträff om kompostering blev det fullsatt. FIN POTATISSKÖRD När vi, som till vardags är ett tvåpersonshushåll, hållit på ett år med att blanda matavfall, lite trädgårdsrens, hushållspapper och sågspån hade vi fått en riktigt fin kompostjord. Den är nu nergrävd i vårt lilla potatisland. I år blev det en riktigt fin skörd. Hittills har vi inte haft några problem alls med komposten. Melon- och avokadoskal har vi skurit sönder i småbitar, citrusskal likaså, men bara haft i små mängder. Inga luktproblem av räkor och fiskrens. Skona avfallspåsar som är gjorda av majsstärkelse har brutits ner spårlöst (jag fick testa påsarna innan de lanserades hos ICA-handlarna). Det enda vi gjort är att röra om emellanåt och se till att balansen mellan kvävehaltigt (matavfallet) och kolhaltigt (sågspån, papper, kvistar) material verkar bra. Något man lär sig efter några månader. Det både syns och känns. KOMPOSTERINGSVÅG De här erfarenheterna delar vi i vår familj med många av er läsare. En riktig "komposteringsvåg" sveper nu över Sverige. Och det är inte bara vi som bor i småhus som är intresserade. Det experimenteras för fullt med behållare som ska fungera bra i lägenheter och på balkonger. I många kommuner bygger man ut anläggningar för insamlat matavfall från hushåll, restauranger, skolor mm. På ICA Handlarnas ABs nya huvudkontor, som är min arbetsplats, sorterar vi matavfall från både fikarum och personalrestaurang till kompostering. Något som också görs på flera av våra företag i övriga landet. Och fler och fler ICA-butiker följer efter. Det är ett bra sätt att till vardags praktisera kretsloppstänkandet. Lisbeth Kohls
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32