Månadens skörd mars 1
UPPDRAG GRÖNSKNING Duka upp till smörgåsfest Denn
a påsk välkomnar vi inte bara våren utan även flera förtrollande smörgåsverk till bordet. Bakfantasten Hilda Kirkhoff skapar förföriska kombinationer av smaker och konstnärliga uttryck som lockar både ögat och smaklökarna till en festlig dans. TEXT: ISABELLA JARL FOTO: SIMON HELLSTEN S edan Hilda utropades som vinnare av Hela Sverige Bakar 2020 har hon skrivit kokbok och numera bakar hon kakor och andra godsaker regelbundet på TV4 Nyhetsmorgon. Hon är utan tvekan en mästare när det kommer till smörgåstårtor och smörrebröd. Redan vid 17 års ålder stod hon bakom delidisken i den lokala ICA-butiken i sin hemstad Båstad och skapade smörgåstårtor med en medryckande entusiasm. Det var där, under sitt första sommarjobb, som Hilda började sin resa mot att bli expert på att montera och trolla fram delikata smörgåsverk. – Från och till under fyra år hade jag förmånen att skapa klassiska smörgåstårtor fyllda med lax, räkor och skivad rostbiff. Det var efter att ha monterat ihop över 500 smörgåstårtor, som jag insåg den magi som denna rätt innebär, och hur den förmår ögon att glittra av glädje. De klassiska smakerna följer även med henne i de egenkomponerade smörgåsverk där hon gärna låter säsongens råvaror ta plats. Vi kommer direkt in på MÅNADENS SKÖRD NR 02/2024 några smaker som ligger henne extra varmt om hjärtat. – Min pappa, en flitig fiskare, bidrar generöst med färsk lax, och jag välkomnar gärna denna läckra fångst i mina tårtor. Att även låta den nyskördade färskpotatisen från mina hemtrakter på Bjärehalvön få följa med på mina kulinariska äventyr känns som att bära med mig en del av min hembygd i varje tugga. Hilda gillar även att tänka nytt när det kommer till smak, form och textur. Dekorera tårtan med rostade chips med Västerbottensost, hyvla rotfrukter och strössla över ärtskott är bara några exempel som hon låter ta plats på tårtan. Medan överraskningar kan vara roliga, anser hon att det är betydelsefullt att visuellt återspegla de olika elementen som finns inuti tårtans dekorativa yttre. – Om jag inkluderar sparris i fyllningen vill jag även att den ska dyka upp i dekorationen. Jag tycker också att det kan vara fördelaktigt för allergiker att tydligt se ingredienserna för att undvika olyckliga situationer. 11 Fyllningen är liksom dekoren en central komponent. När du vill överraska med en enkel men riktigt god smörgåstårta, har Hilda såklart några smarta tips för att piffa upp din alldeles egna skapelse. – När vi pratar smörgåstårta är fyllningen en central komponent, lika viktig som själva dekoren. Det är helt klart värt att lägga lite extra krut på att balansera smaker och uppnå en härlig konsistens – inte för lätt och inte för tung. I motsats till dekoren, som med fördel kan fixas precis innan servering, avslöjar jag gärna hemligheten bakom en ljuvlig smörgåstårta. Den bästa smaken uppnås helt klart när den tillagas dagen innan. Brödet behöver den extra tiden för att absorbera alla underbara smaker från den krämiga fyllningen som gör susen i en enkel smörgåstårta.