Månadens skörd mars 1
Berätta om den gratinerade potatisen! – Smakkombi
nationen tomat och basilika är en gammal goding som alltid går hem. När du ska gratinera är det ost och hög övervärme som är tricket! Då får du en fin yta och en god gratinering. LEIF GRÖNLUND MATKREATÖR, ICA-KÖKET BAKAD OCH BAKED Fylld gratinerad bakpotatis PORTIONER: 4 | CA 22:-/PORTION TID: ÖVER 60 MINUTER MEDEL 4 bakpotatisar 1 kruka basilika 2 dl crème fraiche 2 msk tomatpesto 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 dl riven ost 1. Sätt ugnen på 225 °C. 2. Picka skalet på ovansidan av potatisarna 5–6 gånger med spetsen på en liten kniv. 3. Lägg potatisarna i en ugnsform. Sätt formen mitt i ugnen 1–1 ½ timme, eller tills potatisen är ordentligt mjuk. 4. Skär av ett lock på potatisarna. Gröp försiktigt ur dem och lägg innehållet i en bunke. Spara de urgröpta potatisskalen. 5. Hacka basilikan. 6. Mosa potatisen och blanda med crème fraiche, tomatpesto, salt, peppar och basilika. 7. Fyll försiktigt de urgröpta potatisskalen med moset. Använd gärna spritspåse. Lägg dem i en ugnsform och strö på osten. 8. Sätt in formen mitt i ugnen 5–10 minuter eller tills potatisarna har fått fin färg. 20 Hur lyckas man med persiljeoch vitlökssmöret? – När det kommer till krydd- och örtsmör vinner de på att göras en dag i förväg. Då hinner smakerna sätta sig ordentligt. Jag brukar passa på att göra en stor sats, låta de ligga i kylen någon dag och sedan skära upp och frysa in i mindre kuber. Toppen att ta fram till den grillade kycklingen! Kan man välja vilka örter man vill till potatisskivorna? – Självklart! Jag gillar medelhavsörter till potatis. Som timjan, rosmarin och basilika. Men de som går åt de svenska smakerna som dill, gräslök och persilja är inte så dumma de heller. Kanske mynta och koriander hade funkat fint också, men då hade jag nog haft i dem i en kall yoghurtsås vid sidan om. Bakad potatis med persilje- och vitlökssmör PORTIONER: 4 | CA 19:-/PORTION TID: ÖVER 60 MINUTER ENKEL 4 bakpotatisar 1 kruka persilja 100 g rumstempererat smör 1 liten vitlöksklyfta salt och svartpeppar ½ citron, saft 1. Sätt ugnen på 225 °C. 2. Picka skalet på ovansidan av potatisarna 5–6 gånger med spetsen på en liten kniv. 3. Lägg potatisarna i en ugnsform. Sätt formen mitt i ugnen 1–1 ½ timme, eller tills potatisen är ordentligt mjuk. 4. Hacka persiljan fint. Lägg smöret i en bunke. Skala och pressa i vitlöken i smöret, tillsätt persiljan och blanda. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. 5. Skär ett snitt i potatisarna. Lägg i smöret och ät gärna med en tesked. Gör mer smör, skär upp och frys in. Ta fram när det ska grillas! Örtbakade potatisskivor PORTIONER: 4 | CA 20:-/PORTION TID: UNDER 45 MINUTER MEDEL 4 msk olivolja 2 tsk paprikapulver 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 stor vitlöksklyfta 4 bakpotatisar ½ kruka timjan, 2 msk hackad (eller 1 tsk torkad) ½ kruka persilja ½ msk torkad oregano 1. Sätt ugnen på 225 °C. Sätt in en långpanna mitt i ugnen. 2. Blanda olja, paprikapulver, salt och peppar. Skala och pressa i vitlöken. 3. Skär potatisarna i cirka 1 cm tjocka skivor. Blanda dem med kryddoljan. Lägg ut skivorna i den förvärmda långpannan. Sätt in högt upp i ugnen cirka 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk. 4. Hacka timjan och persilja. Blanda dem med oreganon. 5. Strö örterna på potatisen och sätt tillbaka plåten i ugnen cirka 5 minuter. * Passa på att servera dina grönsaksfavoriter när det vankas potatis, då den populära rotfrukten inte ingår i det dagliga rekommenderade intaget av grönsaker och frukt! NR 02/2024 MÅNADENS SKÖRD cirka cirka cirka 5 gram* grönsaker per portion 5 gram* grönsaker per portion 5 gram* grönsaker per portion