Månadens skörd mars 1
RÄTT PÅ RÅVARAN Bring back bakpotatis Om 90-talet
hade en egen nationalrätt skulle det vara bakad potatis. I flera kök florerade den, antingen toppad med smör och salt eller så lyxade man till det med en krämig röra. Men vad är det som är så speciellt med bakpotatisen egentligen? TEXT: JONNA BERGHÄLL FOTO: SIMON HELLSTEN B akpotatis, även kallad ugnspotatis eller foliepotatis är egentligen namnet på maträtten som tillagas genom att baka potatisen i ugnen. Precis som potatis i stort kommer även bakpotatisen i olika sorter som Folva, Melody, Bintje och Sava. Det som alla har gemensamt är att de är mjöliga sorter, är större i sin storlek och innehåller mer stärkelse, vilket gör dem mjuka och fluffiga efter tillagning. När du kommer hem med knölarna från butiken förvarar du dem mörkt och svalt, gärna i en kartong eller papperspåse. Om du har plats i kylen, kan de med fördel förvaras längst ner tillsammans med grönsakerna. Innan de ska tillagas kan det vara bra att tvätta av dem med vatten. Se till att all jord är borta, torka av dem och stick några gånger med en gaffel. Det gör det möjligt för ångan att komma ut om du bakar den i ugnen. Just det, låt skalet sitta kvar, det gör tillagningen enklare och du minskar matsvinnet! Det vanligaste tillagningsättet för potatisen är att den bakas i ugnen. Se till att ha ugnen på en temperatur runt 200–220 °C. Hur länge den ska vara inne i ugnen kan däremot variera beroende på potatisens MÅNADENS SKÖRD NR 02/2024 storlek. Något annat som kan variera är vad du väljer att fylla, toppa eller servera till din bakpotatis. Här kan du låta fantasin flöda. Ett säkert kort, som vi redan nämnt, är att toppa med smör och salt och då kan du servera nästan vad som helst till. Skulle du vilja uppgradera smöret till ett örtsmör med vitlök har vi vårt godaste recept på nästa sida. Är du mer av en ostfantast kan du toppa den bakade bumlingen med en kräm gjord på crème fraiche, fetaost och spenat. Ja, vi kan rabbla upp en mängd olika röror att fylla bakpotatisen med men faktum är, trots sitt namn, att den passar att göra flera saker med. Den är minst lika god att göra till klyftpotatis eller pommes frites. Och helt plötsligt kan du servera loaded fries till fredagsmiddag. Lägg pommes friten på en tallrik, ringla över en dipp där karamelliserad lök blandats ner i crème fraiche. Finriv parmesan över och hugg in! Den här nostalgitrippen fick det att börja vattnas i våra munnar. Dags att ta sig till närmsta ICA Kvantum-butik och köpa med några potatisar hem. 19 EXTRA GOD MED Blomkål, chili, citron, lök, kyckling och smakrik ost. SVENSK I SÄSONG Året runt. FÖRVARA RÄTT Mörkt och svalt. Annars längst ner i kylen. FYLL DIN BAKPOTATIS MED Curryröra med linser, äpple och picklad blomkål. Våra tre bästa recept på bakpotatis! •