Månadens skörd mars 1
Bowl med misobakad lax, fänkålsslaw och svart ris
PORTIONER: 4 | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | CA 48:-/PORTION 2 dl svart ris Citrondressing 2 dl matyoghurt (10 %) 2 tsk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 1 tsk flytande honung 2 krm salt 1 fänkål ½ gurka 1 msk ättiksprit (12 %) 1 msk strösocker 8 rädisor 2 skivade salladslökar Lax 3 msk misopasta 2 msk srirachasås eller sambal oelek 2 msk rapsolja 500 g laxfilé utan skinn 1 msk rapsolja (till stekning) 1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 2. Citrondressing: Rör ihop alla ingredienser. 3. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. 4. Skär gurkan i skivor och blanda med ättika och socker. 5. Skiva rädisorna och salladslöken. 6. Lax: Blanda miso, sriracha och olja. Skär laxen i 8 bitar och stek i olja tills den får färg på båda sidor. Bred på misoblandningen och stek ytterligare några minuter. 7. Blanda fänkålen med hälften av dressingen. Lägg upp ris i 4 skålar och toppa med fänkål, gurka, lax, rädisor och salladslök. 8. Servera laxbowlen med resten av dressingen. 24 NR 02/2024 MÅNADENS SKÖRD cirka 155 gram grönsaker per portion