Månadens skörd mars 1
Första vårskörden Svenska råvaror bär på det lill
a extra. De är ett utmärkt val för miljön och när smaken är som bäst är priset detsamma. När våra svenska skatter inte räcker till, välkomnar vi de finaste europeiska råvarorna. Kålrabbi Krispig som en rädisa men smakar snarare milt och lite sött. Känns skalet tjockt tjänar du på att skala den. Bör förvaras i kylen. • Tärnad, riven eller hyvlad förhöjer kålrabbi din sallad. • Stuvad, blancherad eller kokad tillsammans med potatis för ett extra gott mos. Halvblodapelsin: Washington Sanguina Mild och söt citrusfrukt med låg syra. Ruskigt god till desserter och att pressa i juice. Håller längst i kylen. • Marinera i socker och mynta, och servera med glass. • Skiva och njut tillsammans med honung, mascarpone och pistagenötter. Gul kiwi En söt släkting till den gröna diton. Smaken kan liknas vid mango eller persika. Förvaras i kylen. • Perfekt att mixa (faktiskt), så prova gärna i smoothies. • Testa också att marinera i lime och toppa en cheesecake med gul kiwi. Gul lök Den gula löken må ha en skarp smak och framkalla tårar när vi hackar den. Men den blir söt och mild vid tillagning. Förvara den mörkt och svalt så håller den länge. • Gul lök är den absolut simplaste umamibasen till grytor och soppor. • Karamellisera och använd som topping på din burgare. • Fritera och vips har du eget korvströssel (rostad lök). Hjärtsallat Liten, len och snäll sallat som kan ätas både rå, grillad eller lätt ugnsrostad. Förvara kallt, helst i förpackningen. • Ersätt tortillan med hjärtsallat och fyll med dina tacofavoriter. • Skivad kan hjärtsallat tillsammans med rädisor bli en slaw med sting! EMMA BLADH KATEGORICHEF FRUKT OCH GRÖNSAKER ICA SVERIGE Hej Emma! Potatis: Asparges Den här avlånga potatisen har en smörig och nötig smak. Om du förvarar den mörkt och svalt kan du njuta av den både stekt och kokt! • Om du ska använda asparges i till exempel en potatissallad, dela den innan du kokar. • Jättegod också att rosta i ugn med salt och olivolja. Äpple: Elise Här har vi ett fast och tåligt äpple med frisk och sötsyrlig smak. Längst hållbarhet har Elise i grönsakslådan i kylen. • Skiva tunt och skapa en matig sallad med selleri, valnötter och rucola. • Tärnad gör sig det här svenska äpplet riktigt bra i en het salsa. Gurka Krispig och saftig på samma gång. Gurkan gör en sällan besviken. Låt den behålla sin förpackning när den ligger i kylen, så håller den längre. • Skiva tunt och njut av en koreansk gurksallad med smak av chili, vinäger och sesam. • Är det i vår du testar att göra en drink på mixad gurka, limesaft, ingefära och socker? • Vad skulle du säga är din favoriträtt med Asparges? – Potatisen har mycket smak i sig så jag gillar att koka den kort och sen steka den i skivor i smör. Perfekt tillbehör till fisk. Vi föreslår en gurkdrink i vårsolen. Men vad kan du inte låta bli att göra när priset på gurka är som bäst? – Pressgurka är en solklar favorit hos hela familjen. Gör den gärna en stund innan servering för bästa smakupplevelse. När tycker du att den gula löken får komma fram på bästa sätt? – Det är lätt att låta gul lök endast användas som smakbas tillsammans med vitlök och andra kryddor. Men jag tycker fransk löksoppa är en klassiker som står sig. Där får verkligen löken spela huvudrollen! HANDLA SVENSKT Håll utkik efter gul lök, gurka, potatisen Asparges och äpplet Elise. Alla dessa godingar är i säsong och du hittar dem såklart i frukt- och grönsaksavdelningen på ICA Kvantum.