Månadens skörd mars 1
Lycka i en SKÅL! Vilken blir din favorit? Grön bo
wl med tofu och cashewdressing PORTIONER: 4 | TID: UNDER 45 MINUTER MEDEL | CA 40:-/PORTION En annan variant av bowl är den till frukost. Det går att göra med acai, smoothie eller chiapudding. Här ovan hittar du våra favoriter samlade! Cashewdressing 2 dl naturella cashewnötter 1 stor vitlöksklyfta 2 msk japansk soja ½ dl färskpressad citronjuice 1 dl vatten ½ tsk salt 3 dl matvete 250 g broccoli Påské bowl med varmrökt lax eller räkor PORTIONER: 4 | TID: UNDER 30 MINUTER MEDEL | CA 54:-/PORTION 4 port ris (gärna sushiris) saft av ½ lime 1 msk gari eller riven färsk ingefära 2 msk japansk soja 2 tsk honung ca 300 g varmrökt lax eller skalade räkor Majonnäs 2 ägg 1 ½ dl majonnäs 1 tsk srirachasås 1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 2. Pressa saften ur limen. Hacka garin eller skala och riv ingefäran. Blanda limesaft, ingefära, soja och honung. 3. Bryt laxen i mindre bitar. Lägg lax eller räkor på en tallrik och skeda över sojadressingen. 4. Majonnäs: Lägg äggen i kokande vatten. Koka i 8 minuter. Spola äggen kalla. Skala och hacka äggen och blanda dem med majonnäs och srirachasås. Smaka av med salt. 5. Tillbehör: Strimla sockerärtorna. Ansa och skiva rädisorna, gärna med en mandolin. Skiva champinjonerna tunt. 6. Topping: Strimla noriarken i cirka 2 cm långa strimlor. 7. Fördela riset i djupa skålar eller tallrikar. Fördela marinerad lax eller räkor, sockerärtor, rädisor, champinjoner och majonnäs i små fina högar på riset. 8. Toppa med strimlat noriark, caviar och sesamfrön. Tillbehör 10 sockerärtor 8 rädisor 4 champinjoner Topping ¼ noriark 75 g röd caviar sesamfrön 1 kålrabbi (à ca 300 g) 1 gurka 1 päron 1 kruka basilika ca 250 g naturell tofu 1 msk olja 2 msk japansk soja 1–2 tsk srirachasås 1 ½ msk vita sesamfrön 65 g färsk bladspenat 1 dl hackade naturella cashewnötter 1. Cashewdressing: Mixa alla ingredienser i en kannmixer till en slät dressing. 2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Ansa och skölj broccolin och bryt i stora buketter. Skiva buketterna och stammen tunt, gärna på mandolin. 3. Skala kålrabbin och strimla tunt. Skala och skär gurkan i bitar. Dela, kärna ur och skiva päronet. Plocka basilikan. 4. Skär tofun i små tärningar eller bryt i bitar. Stek i oljan tills de är gyllene. Tillsätt soja, sriracha och sesamfrön och låt koka in. 5. Blanda grönsakerna, päron och spenat med dressingen och vänd ner tofu, basilika och nötter. MÅNADENS SKÖRD NR 02/2024 23 cirka 240 gram frukt och grönt per portion cirka 65 gram grönsaker per portion <