Månadens skörd mars 1
MATINSPIRATÖREN En mustig bönchili som fått puttr
a i flera timmar är min melodi. PINAR BAKIRDAN är matinspiratören med turkisk bakgrund som gärna låter sig inspireras av allt som hon åt och inte åt när hon var liten. På hennes Instagramkonto Petite Foods möts hennes följare av smaker från världens alla möjliga och omöjliga hörn. Favoriträtter JUST NU! Manti Turkiska degknyten med köttfärsfyllning som smakar ljuvligt tillsammans med vitlöksyoghurt och chilismör. Larb Thaisallad med hackad kyckling, rostat ris, örter, chili och lime. Patlıcan ezmesi Aubergineröra som är en perfekt mezerätt till grillat eller inte grillat. Ät gärna med bröd! Pinar! Vart kommer matintresset ifrån? – Min farmor lärde mig laga mat från allra första början, så hennes kokkonst har betytt mycket för mig. Jag tyckte även att hemkunskapen var väldigt inspirerande i skolan. Det skiljde sig så mycket åt från den turkiska mat som jag var van att mamma lagade. Jag fick uppleva helt nya smaker på egen hand vilket var spännande. Berätta om din relation till det turkiska köket! – Jag vill visa Sverige att turkiska smaker är så mycket mer än döner kebab. I det turkiska köket lagar man även många rätter utan kött. Det används ofta bönor, aubergine och zucchini i de vegetariska rätterna. Nämn en otippad smakkombination du älskar! – Det måste helt klart vara att hälla pressad citron på kokt ägg. Allting började när jag var liten och mamma skulle koka ägg, vilket kanske inte var hennes bästa gren. Hon lyckades var och varannan gång med att få äggulan att bli torr, vilket jag inte var ett så stort fan av. För att rädda den stackars smuliga gulan hällde jag alltid på citronsaft, vilket bidrog till att den förlorade krämigheten hittade tillbaka igen. Hur ser den perfekta matdagen ut för dig? – Jag bjuder gärna över några kompisar på en Biber dolmasi är fyllda paprikor med ris, nötfärs, tomat, tomatpuré, stark paprikapuré och vitlök. mysig middag. Storslagna middagsplaner med massa piff ger mig lätt stresspåslag, så jag föredrar små tillställningar med trygga och gosiga rätter. En mustig bönchili som fått stå och puttra i flera timmar är min melodi. Bondbönor, hackad chili och choklad är smakkompisar som gör sig perfekt i en välsmakande chiligryta. Tillsammans med pico de gallo, gucamole och nachochips så smakar det ljuvligt. 26 Sucuk är en turkisk korv som kan serveras med ägg, schalottenlök och körsbärstomater. Alltid i Pinars kylskåp: Citron, turkisk yoghurt, vitlök och chili. NR 02/2024 MÅNADENS SKÖRD FOTON: PRIVATA