Månadens skörd mars 1
Påskig smörgåstårta PORTIONER: 10–12 | TID: ÖVER
60 MINUTER | AVANCERAD | CA 61:-/PORTION Lax- och räkfyllning 10 ägg 3 förp (á 150 g) kallrökt lax i skivor 2 förp (à 570 g) handskalade räkor i lake 1 dl finskuren dill 1 dl finskuren gräslök 1 citron, finrivet skal (till sidorna och toppen) och 2 ½ msk saft 2 dl crème fraiche 3 dl majonnäs 2 msk dijonsenap 1 tsk salt 2 krm svartpeppar Till sidor och toppen 5 msk färsk finriven pepparrot 4 dl crème fraiche finrivet citronskal Montering 16 skivor landgångsbröd Till sidor 2 crunchitasallad, ansade, sköljda och delade på längden i halva blad Förslag till topping 15 gröna sparrisknoppar, blancherade ½ gurka, hyvlad 2 små gulbetor, skalade och hyvlade mycket tunt på mandolin 10 rädisor, ansade, sköljda och skurna i fjärdedelar 3 ägg, kokta och skurna i halvor 1 förp (á 80 g) röd tångcaviar 1 kruka dill 1. Lax- och räkfyllning: Lägg äggen i kokande vatten och koka dem i 8 minuter. Spola äggen kalla och skär dem i tärningar. Lägg de tärnade äggen i en bunke. 2. Hacka laxen smått. Häll av räkorna i ett durkslag. Pressa ur vätskan ordentligt. Hacka räkorna fint. Lägg lax och räkor i äggbunken. 3. Skär dill och gräslök fint. Lägg det i bunken med ägg, lax och räkor. 4. Tvätta citronen och riv det yttersta av skalet på citronen. Spara skalet till sidorna och toppen. Pressa ur 2 ½ msk citronsaft. 5. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, dijonsenap, salt, peppar och citronsaft i bunken. Blanda ordentligt. Ställ bunken i kylen. 6. Till sidor och toppen: Riv pepparroten fint på ett rivjärn. Vispa crème fraichen så att den blir fast tillsammans med pepparrot och citronskal. Smaka av med salt och peppar. 7. Montering: Skär bort de yttersta kanterna på landgångsbrödet. Lägg 4 landgångsbröd bredvid varandra på ett serveringsfat. Bred ut ⅓ av lax- och räkröran. Fortsätt så tills det blir 3 lager röra och bröd på toppen. 8. Täck med plastfilm (spänn plastfilmen över smörgåstårtan om det går) och ställ in i kylen cirka 6 timmar, eller gärna över natten. 9. Bred pepparotskräm på sidor och på toppen av smörgåstårtan. 10. Garnera sidorna med salladsblad. 11. Topping: Garnera toppen av smörgåstårtan med exempelvis gurka, gulbetor, rädisor, ägg, sparrisknoppar, tångcaviar och dill. 12 NR 02/2024 MÅNADENS SKÖRD cirka 63 gram grönsaker per portion