Månadens skörd mars 1
← Bakexperten Hilda Kirkhoff delar gärna med sig
av sina bästa tips för att lyckas med dina smörgåsverk. Om du ändå känner dig orolig för att fyllningen ska glida iväg eller att den blivit för tung så finns flera räddningar att ta till. – Plasta in en springform och lägg ned brödet och montera hela tårtan i den. Lossa sedan formen och vänd upp och ner. Voilà, då har du en tårta som undvikit alla snirkliga moment. En annan variant är såklart att göra smörrebröd i små glasburkar. Då har inte fyllningen någonstans att ta vägen utan få vackert stanna kvar i burken och dessutom får du möjlighet att njuta av flera små smakrika bröd istället för en stor tårta. Matiga smörgåsar i all ära, men Hilda vill gärna också prata om de läckra efterrättssmörgåsarna som sätter guldkant på avslutningen av påskmiddagen. – Föreställ dig ett briochebröd, vars smöriga mjukhet och söta toner intensifieras när det steks i smör. Brödets frasighet får sällskap av en pannacotta smaksatt med vit choklad. Serverad i ett glas, kröns denna läckerhet av en ljuvligt syrlig äppelkompott och ett generöst strössel av krossad havrekaka. Att skapa en smakrik efterrätt behöver inte vara komplicerat. Med några enkla MÅNADENS SKÖRD NR 02/2024 knep och lite kreativitet kan du överraska dina smaklökar på ett oväntat sätt. – Prova att steka morotskaka, där salt och sött spelar tillsammans på ett riktigt smakrikt sätt. Det brynta smöret ger kakan extra smak, och den toppas med en len dessertost för en perfekt balans mellan sött och syrligt. Enkelt och gott, även för dem som inte är vana vid att laga mycket mat. Smörgåsen får en uppfriskande twist av den aromatiska pepparroten. ICAs egna matkreatör Leif Grönlund, delar Hildas entusiasm för smörgåsverken. Han har satt ihop tre läckra recept på smörgåstårta, smörrebröd och utsökta dessertbröd för att addera extra feststämning till påsk. – Vi vill få fram nya smakkombinationer där säsongens grönsaker få ta hedersplatsen. I vårt recept för smörrebröd med makrill har vi låtit de smakrika kompisarna äpple och selleri förenas i en syrlighet, 13 perfekt ackompanjerat av den feta rökta makrillen. Hela smörgåsen får en kraftfullt uppfriskande twist när den aromatiska pepparroten tar plats högst upp på toppen. Smörrebrödet med portabello, sparris, dijonnaise och valnötter är en rätt som bjuder på spännande smakkombinationer och texturer som jag tycker att man ska våga testa. För den som är sugen på en söt variant som både är enkel och går snabbt att laga, hittar du också två recept på riktigt smarriga sötebröd. – Vi har skapat två underbart söta och färgstarka sötebröd perfekta att snabbt fixa mellan middagen och kaffet. Testa vår påskbakelse med vaniljmascarpone, där söta kiwibitar och saftiga jordgubbar möts på en mjuk sockerkaksbädd. En riktig smakupplevelse som är enkel att njuta av! Eller unna dig själv vår andra variant med dulce de leche, där färska bär ger varje tugga en krämig och lätt syrlig twist. Recepten på matiga smörrebröd, smörgåstårta och sötebröd hittar du på sidorna 12, 14, 15 och 16. Glad påsk! FOTO: JUDITH KIRKHOFF