Buffé 1
Buffé MATEN SOM BYGGER BROAR Vad är hemligheten ba
kom perfekt frasiga kikärtsbollar? Buffé begav sig till
BUFFÉ BESÖKER bygger Hur blev det lika självklart
att äta falafel i Malmö som att äta pasta i Rom? Vi tog tåget söderut för att hitta svaret. ”DEN SYDSVENSKA STADEN Malmö är främst känd för tre saker: dess kulturella mångfald, fotbollslaget Malmö FF och den något oväntade populariteten hos de friterade kikärtsbollarna kända som falafel.” Så beskrevs Sveriges tredje största stad av medieplattformen Vice år 2015, ett konstaterande som idag – sju år senare – fortfarande är lika aktuellt. Här finns exempelvis nästan tre gånger så många falafelhak som McDonald's. Men hur kommer det sig att falafeln blivit en så älskad street food i just Malmö? För att hitta svaret begav vi oss till Laziza Dockan, en libanesisk lunchrestaurang i Västra Hamnen i Malmö. Här dukas det varje dag upp en buffé av vackra, färgstarka och smakrika rätter för dryga 100-lappen (!) signerad Sadoo Iskandarani, barnbarn till mannen med samma namn som introducerade kikärtsbollen för malmöborna på 80-talet. SADOO (DEN ÄLDRE) kom till Malmö 1986. Med sig hade han sin fru, sina barn, barnbarn och det som försörjt familjen hemma i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon: sitt falafelrecept. I Malmö köpte broar TEXT AGNES REGELL RECEPT SADOO ISKANDARANI STYLING TOVE NILSSON FOTO LINE KLEIN » 13 BUFFÉ #04/2022 Sadoo Iskandarani BOR: Malmö GÖR: Driver restaurangerna Laziza Dockan och Laziza Baltzars AKTUELL MED: Det växtbaserade matvarumärket Tamini Recept på baba ganoush hittar du på sidan 16.
Buffé KYCKLING PÅ 5 VIS Vardagsvänliga rätter som
får såväl stora som små middagsgäster att jubla!
Buffé TEA O'CLOCK! Fyllda croissanter och bakverk
i miniformat: vårens drömmigaste afternoon tea är server
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Rykande grillnyheter, bärfro
ssa i frysdisken och 500 g frukt och grönt om dagen!