Buffé 1
DESTINATION taiwan Upptäck maten i Taiwan – ett k
ök som påminner om det kinesiska och japanska, men med sin alldeles egen speciella kryddning. DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot den tropiska ön Taiwan. Signaturrätter GUA BAO Ångade bröd fyllda med bland annat bräserat sidfläsk, jordnötter och koriander. Är numera populära även i västvärlden. SCALLION PANCAKES En matpannkaka med hackad salladslök i smeten. Texturen är som en blandning mellan en croissant och ett tunnbröd. Recept på en variant på scallion pancakes hittar du på buffe.se BIFFNUDELSOPPA Köttet får koka flera timmar i en kryddig buljong som ofta smaksätts med tomat. Äts med vetenudlar. I huvudstaden Taipei hålls varje år en tävling där den bästa biffnudelsoppan koras. BUBBLE TEA Recept på en variant av bubble tea hittar du på buffe.se TAIWAN LIGGER UTANFÖR Fastlandskina, med grannar som Filippinerna, Vietnam, Sydkorea och Japan. Ön har stått under både kinesiskt och japanskt styre, vilket har präglat matkulturen. Även här äter man mycket ris, fläsk, fisk och skaldjur, bladgrönsaker, kyckling och soja. Tack vare det subtropiska klimatet växer det flera olika tropiska frukter på ön, som meloner, citrusfrukter, mango, guava och papaya. Många av de smaksättningar som används i Taiwan känns igen från Kina och Japan, men man använder dem i egna kreativa kombinationer. Här är maten mindre stark än i många delar av Kina och mer stökigt tillagad än i Japan. I det taiwanesiska köket finns sojasås, risvin, sesamolja och fermenterade svarta bönor tillsammans med chili, koriander och jordnötter. Den taiwanesiska svarta vinägern påminner om worcestershiresås och används både som tillbehör och för att krydda maten. Resultatet? Fantastisk mat som är söt, salt och rik på umami. 11 BUFFÉ #05/2022 Den här tedrycken med pärlor av tapioka (stärkelse från kassavaroten) uppfanns på 1980-talet, då en dessert med tapiokapärlor blandades med ett glas iste. Nu har drycken, som kan serveras varm eller kall, med eller utan mjölk och i olika smaker, blivit så populär i Taiwan att det föreslagits att den ska pryda taiwanesiska pass. I dagsläget har den åtminstone en egen dag: 30 april firas ”national bubble tea day”. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Strax över 23 miljoner. MATLAGNINGSMUSIK: DSPS (indiepop), Edison Song (jazz-R&B), Nio (pop). TYPISKA RÅVAROR: Tropiska frukter, bladgrönsaker, fläsk, ris, fisk och skaldjur. Karin Lei bor i Malmö men har taiwanesisk bakgrund. Hon jobbar just nu på sin första kokbok Dumplings & annan Dim sum. I väntan på den kan man följa henne på Instagram där hon heter @karinlei. XIAOCHI En typ av mellanmål eller gatumat som äts i farten och ofta säljs på nattöppna matmarknader. Några typiska xiaochi är stinky tofu, nudelsoppa med ostron, dumplingarna jiaozi, de fyllda fluffiga bullarna baozi och olika sorters gelédesserter. Idag kan man också hitta xiaochi på finare restauranger. På restaurangen Lilla taiwanesiska Ming Fu i Taipei har bara sex bord men en Michelinstjärna. Här serveras traditionella rätter som ångad krabba med ris, kycklingtestiklar i sesamolja och en hel bräserad, risfylld kyckling. PROVA HEMMA Fyll en kyckling med ångat klibbris, salta och bräsera i ugnen. Servera med skyn från kycklingen, hackad salladslök och picklad bittermelon – eller västeråsgurka som är enklare att få tag på. INSTAGRAM Foto Campher Image
Buffé STARTSKOTTET FÖR SOMMAREN Det är hög tid att
låta köket flytta ut i det fria! Inspireras av grillrec
Buffé ANDRA BULLAR MED DANIEL LINDEBERG Finns det
något ljuvligare än saftiga, nygräddade bullar? Knappast
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till systrarna Nilss
ons spirande fruktoch gröntodlingar.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Lokalt i butikshyllorna på I
CA Skå och din guide till ICA-appens inköpslista.