Buffé 1
TREND foraging BOKTIPS Vilda örter i köket ALLT F
LER GER sig ut i skogen på jakt efter vilda växter att fylla sitt skafferi med – och Lisen Sundgrens bok Äta vilda växter är den ultimata handboken för den som känner sig lite osäker på vilka växter som går att plocka och vilka man helst bör låta bli. I boken ges utförliga beskrivningar av 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär. Den lär oss var de växer, hur de känns igen, när de bäst skördas, vad de smakar, hur de ska bevaras och hur de kan tillagas. Dessutom kommer Äta vilda växter i ett perfekt format för att ta med ut i naturen och användas på plats. BOTANISERA BLAND SKOGENS skatter och lär dig allt om trenden foraging – vildplockning! FLÄDERBLOMMOR HÄGG ÄLGGRÄS HARSYRA KAMOMILL KIRSKÅL LÖKTRAV MASKROS NÄSSLOR VIOLER (VILDA) SKOGSVIOL SVINMÅLLA SYRENBLOMMOR TUSENSKÖNA ÄNGSSYRA TRE FRÅGOR NIKI SJÖLUND Kock och vildplockare Varför tror du fler fått upp ögonen för ÄTBARA foraging? – Under tiden av hemarbete tror jag folk Kokkonst i dess renaste form! Säsongens vackraste rätt gör du med hjälp av färsk pastadeg och valfria ätbara örter, blommor eller blad. PASTA MED ÖRTER OCH BLOMMOR 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN Gör en pastadeg och kavla i maskin eller för hand till 1–2 mm tjocka plattor. Fukta örtblad och blommor lätt och fördela på halva degen och vik över resten av degen och tryck till lätt. Kavla igenom pastamaskinen eller för hand till 1–2 mm tjocka plattor. Forma till önskad pastasort. Koka pastan i saltat vatten i 2–5 minuter. Häll av och servera på valfritt sätt. KONSTVERK Recept på pastadeg hittar du på buffe.se förstått hur viktigt det är att komma ut i naturen och då har även intresset för foraging ökat – att vara utomhus samtidigt som du gör något med dina egna händer och använder dina sinnen för att hitta olika råvaror. Vad är ditt bästa tips vid foraging? – Som nybörjare tycker jag man ska gå en kurs eller hänga med någon som har bra kunskap om botanik eller mykologi. Sedan ska det ju vara kul också, så dra ihop ett gäng och testa. Börja med något enkelt som att plocka blåbär, kantarell eller maskros och gör något gott att äta tillsammans hemma eller ute i naturen. Hur använder du dig av det du plockar? – Jag använder det dels färskt men det är även guld värt att kunna ta tillvara råvaror och ha möjlighet att använda dem under vintern. Att pickla, torka eller fermentera är några av de förädlingstekniker jag använder. Kolla in Nikis böcker Vildplockat: ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen och Vildplockad svamp. 8 BUFFÉ #05/2022 I SÄSONG Foto Linda Svensson
Buffé STARTSKOTTET FÖR SOMMAREN Det är hög tid att
låta köket flytta ut i det fria! Inspireras av grillrec
Buffé ANDRA BULLAR MED DANIEL LINDEBERG Finns det
något ljuvligare än saftiga, nygräddade bullar? Knappast
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till systrarna Nilss
ons spirande fruktoch gröntodlingar.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Lokalt i butikshyllorna på I
CA Skå och din guide till ICA-appens inköpslista.