Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE HELEN CATHCART Fotograf TILL
FÄLLIG PAPPERSBRIST Just nu råder det pappersbrist i Europa vilket gör att vi under en period behöver trycka Buffé på olika papperstyper – vissa med samma höga kvalitet som vanligt, andra dessvärre med lägre kvalitet. Vi gör allt vi kan för att så snart som möjligt kunna återgå till vårt vanliga papper. Tack för ert tålamod! Lifestylefotografen Helen är baserad i London och har en förkärlek för uteliv, mat och inredning. För månadens Buffé har hon fångat uteköket i reportaget på sidorna 13–23. Hur inviger du uteköket? – Jag och min sambo har precis köpt vår första gemensamma bostad i London och är supertaggade på att inviga den med en grillfest i vår fantastiska trädgård! Vad lägger du helst på grillen i vår? – Kycklingspett marinerade i kryddad yoghurt som jag serverar med härliga sallader. Och när jag har trädgårdsfest lagar jag alltid goda burgare med briochebröd. JAG HAR EN kompis som trots att han också bor i Sverige bär shorts 200 dagar om året. Direkt när den första vårsolen tittar fram åker långbyxorna av och sedan är det shorts som gäller fram till allhelgona. Jag brukar tänka på honom när jag gör grilldebut på våren. Ju tidigare första påsen kol öppnas (när uppfinner någon en lättöppnad påse kol?), desto mer känner jag mig som en punkig väderförnekare. ”Äsch, lite nordanvind och snöblandat regn ska väl inte störa min egentid vid grillen”. När du får det här numret av Buffé hem på lådan är det förhoppningsvis anständiga temperaturer och helt rimligt att flytta köket utomhus. Grillad tonfisk tostada och fläderlemonad på nationaldagen, kanske? JAG ÄR 44 år gammal och har ganska nyligen börjat grilla. Bullar har jag däremot om inte bakat så i alla fall ätit så länge jag kan minnas. Trenden med oversizade bullar dök upp någon gång på 1990-talet, så ungefär hälften av mitt bullätande liv har bullarna varit stora och tunga men räknar vi lågt så är genomsnittsvikten cirka 70 gram. Utan att överdriva har jag nog snittat två kanelbullar per vecka (vissa veckor, när det finns nybakat, är det tio. Andra veckor när jag är på platser i världen där kanelbullen inte är lika dominant, inga alls). Hursomhelst, 2 bullar per vecka blir 104 bullar per år. Det ger 4 368 bullar på 42 år. Omräknat i vikt pratar vi dryga 300 kilo bullar hittills. MED TANKE PÅ hur de bullar Daniel Lindeberg presenterar i det här numret av Buffé smakar så borde fyrahundrakilosgränsen vara nådd lagom till 45-årsdagen i september. Jag är ingen matematiker så du som hittar fel i mina överslag här är som alltid välkommen att höra av dig till buffe@studiobon.com. Visst borde man förresten kunna grilla bullar? SOPHIA BRATT Inredare och inredningsstylist Sophia har ett kreativt sinne och älskar att skapa, oavsett om det gäller inredning eller mat. I det här numret av Buffé står hon bakom stylingen på sidorna 25–31. Hur inviger du uteköket? – Jag dukar med mitt finaste porslin och tar en liten Campari soda när middagen ska lagas. Jag har förmodligen gjort en spellista för kvällen. Vad lägger du helst på grillen i vår? – Grillpaket fyllda med olika saker, gärna grönsaker och majs. ICA-HANDLARE I FOKUS ANETTE MAI ICA Supermarket Eneby Anette, som i år firar att hon varit ICA-handlare i 10 år, driver ICA Supermarket Eneby i Norrköping – en butik med ett generöst färskvarusortiment, stor e-handel och en välutvecklad förbutik med kafé och postombud. Johan Lindberg, redaktionschef Hur hjälper ni era kunder att välja svenskt och lokalt? – Vi erbjuder bara svenskt kött och satsar mycket på svenska och lokalproducerade varor. Sedan lyfter vi fram de svenska och lokala produkterna på bästa plats och skyltar tydligt. Vilka lokalproducerade produkter är ni extra stolta över att sälja? – De fantastiska jordgubbarna från Ringstad Gård och potatisen från Kvillinge! 5 BUFFÉ #05/2022 ledare
Buffé STARTSKOTTET FÖR SOMMAREN Det är hög tid att
låta köket flytta ut i det fria! Inspireras av grillrec
Buffé ANDRA BULLAR MED DANIEL LINDEBERG Finns det
något ljuvligare än saftiga, nygräddade bullar? Knappast
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till systrarna Nilss
ons spirande fruktoch gröntodlingar.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Lokalt i butikshyllorna på I
CA Skå och din guide till ICA-appens inköpslista.