Månadens skörd april 2024 1
cirka 22 gram grönsaker per portion Chimichurri m
ed ramslök PORTIONER: 4 | TID: UNDER 30 MINUTER | ENKEL CA 15:-/PORTION 3 msk finhackad schalottenlök ½ tsk finhackad vitlök 1 dl finhackad ramslök 1 dl finhackad persilja 1 dl olivolja ½ dl citronjuice 1 tsk chiliflakes 1 ½ krm salt 1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka ramslök och persilja. 2. Rör ihop ramslök, persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt. cirka 105 gram grönsaker per portion Krossad gurka med lime PORTIONER: 4 | TID: ÖVER 60 MINUTER | MEDEL CA 17:-/PORTION 1 gurka 2 salladslökar 2 lime, finrivet skal och 3 msk färskpressad limesaft 1 ½ msk flytande honung 1 krm chiliflakes 3 krm salt 1 krm svartpeppar 1 kruka mynta 1. Grilla gurkan så att den får fin färg runt om. 2. Banka gurkan med botten på en kastrull. Klyv gurkan på längden och skär i 2–3 cm stora bitar. 3. Ansa och skär salladslöken i fina sneda skivor. 4. Tvätta limen. Riv det yttersta av skalet på limen och pressa ur 3 msk saft. 5. Blanda gurka, salladslök, limeskal, limesaft, honung, chiliflakes, salt och peppar. Låt det stå och dra i cirka 1 timme i kylen. 6. Plocka myntabladen och vänd ner i gurkan. MÅNADENS SKÖRD NR 03/2024 15