Månadens skörd april 2024 1
Grillad purjolök med gräddig salviasås PORTIONER:
8 | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | 3 dl vispgrädde ½ finriven vitlöksklyfta ½ msk finrivet citronskal 1 msk majsstärkelse 4 msk kallt vatten 1 kruka salvia salt 2 purjolökar (à 250 g) olivolja 8 grillspett 1. Koka upp grädde med vitlök och citronskal, låt koka någon minut. Vispa ihop majsstärkelse med vattnet och vispa ner i grädden. Strimla salvian. Smaka av såsen med salt och blanda ner salvian. 2. Ansa och skölj purjolöken noga. Bryt av de två yttersta bladen från purjolöken och lägg dem på grillen. Rosta purjolöksbladen till de får färg och låt svalna helt. CA 10:-/PORTION 3. Skär resten av purjolöken i 2 cm tjocka bitar och trä på blötlagda spett. Pensla med olja och grilla tills purjolöken är mjuk och får fin färg. Lägg spetten på ett fat, skeda över såsen och smula över den rostade purjolöken. Toppa gärna med extra salvia. 24 NR 03/2024 MÅNADENS SKÖRD cirka 62 gram grönsaker per portion