Månadens skörd april 2024 1
MATINSPIRATÖREN Tapas är en fest av smaker! JOHAN
BJÖRKMAN är den passionerade matinspiratören som dykt ner i den spanska tapaskulturen. Hans kommande kokbok, Tapas de verduras, är en hyllning till grönsakerna och bjuder in dig till en värld full av läckra recept. Johan! Berätta, vem är du? – Jag började som diskare på 90-talet och trivdes SALMOREJO Kall tomatsoppa med ägg och rökt mandel. CALAMARES DEL CAMPO Ringar av till exempel paprika och lök som man friterar likt bläckfisk. BIKINI MED SOBRASADA OCH MANCHEGO Macka med bredbar korv gjord på tomat, mandel och ost som steks tillsammans. bra i köksmiljön. Jobbade runt på lite restauranger, fick praktik, var kökschef i 15 år på restaurang Koka i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Nu för tiden hänger jag mycket i Barcelona och har såklart blivit intresserad av tapaskulturen, så jag har skrivit en kokbok om den. Jag är även kökschef på Poppels Citybryggeri som fokuserar på öl och nordiska råvaror med inspiration från alla världens hörn. Hur kommer det sig att du blev så frälst på tapas? – Det är ett trevligt och avslappnat sätt att äta tillsammans på. Man beställer in ett gäng olika små rätter och delar med vännerna. Tapas är det ultimata sättet att ha trevligt med vänner samtidigt som man njuter av god mat och utforskar olika smaker tillsammans. Recept på bikinimackor och mycket mer hittar du i Johans bok Tapas de verduras. Vilka tapasrätter får man helt enkelt inte vara utan? – Det bör finnas en mix av snacks, sallader, friterat, grytor, stekt, grillat och bröd. Jag gillar potatisrätter så jag måste nog säga att patatas bravas är en given klassiker. Det är friterade potatistärningar, som serveras tillsammans med en paprikabaserad sås. Och sen vill jag gärna ha med något inlagt så då blir det chilis, oliver eller cornichons. Vilka andra favoriter har du på tapasbordet? – Tortillan som med sin mjuka, krämiga insida kontrasterar perfekt med dess gyllene, krispiga yta och bjuder på en smakfest. En annan favorit är stekt svamp med persilja, vitlök och olivolja som får sällskap av rå äggula som man mosar tillsammans. 26 Grönsaksbaserade tapas är Johans kulinariska passion. Johans bästa smakkombinationer: stekt potatis + lök svamp + äggula bröd + tomatröra NR 03/2024 MÅNADENS SKÖRD FOTO: JEAN PAUL BASTIAANS FOTO: JONAS CRAMBY FOTO: JEAN PAUL BASTIAANS Favorittapas just nu: