Månadens skörd april 2024 1
Basilikastekta kastanjechampinjoner med vitlök PO
RTIONER: 4 | CA 18:-/PORTION TID: UNDER 30 MINUTER ENKEL 250 g kastanjechampinjoner 1 vitlöksklyfta 1 rödlök 1 kruka basilika 2 msk olivolja salt och svartpeppar ½ citron, saften 1. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Skala och riv vitlöksklyftan. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Strimla basilikan. 2. Stek svampen i olivoljan i en stekpanna, tills den börjar få färg, tillsätt löken och stek ytterligare några minuter. 3. Lägg i vitlök och basilika, stek någon minut. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Krämig soppa med kastanjechampinjoner Friterat rispapper med svampröra PORTIONER: 4 | CA 21:-/PORTION TID: UNDER 45 MINUTER MEDEL 2 bananschalottenlökar 4 mandelpotatisar (ca 200 g) 250 g kastanjechampinjoner 2 msk olja 1 tsk torkad timjan 7 dl vatten 2 svampbuljongtärningar 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 tsk vitvinsvinäger salt och svartpeppar 1 dl rostade hasselnötter ½ kruka gräslök 1. Skala och skiva löken och potatisen. Ansa och skiva champinjonerna. 2. Fräs lök, potatis och svamp i oljan i en gryta eller kastrull tillsammans med timjan. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka sakta i cirka 15 minuter. 3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Koka upp soppan tillsammans med grädde och mjölk. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar. 4. Hacka hasselnötterna grovt. Skär gräslöken fint. 5. Servera soppan toppad med nötter och gräslök. PORTIONER: 8 | CA 13:-/PORTION TID: UNDER 45 MINUTER AVANCERAD 250 g kastanjechampinjoner 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 tsk sesamolja salt och svartpeppar 1 förp (à 380 g) kokta sojabönor 2 msk tahini ½ lime, saften ca 3 dl neutral olja till fritering 8 rispapper 1 kruka koriander 1 dl rostad lök 1. Ansa och skiva champinjonerna. Skala och skiva vitlöken. 2. Stek svamp och vitlök i olivolja och sesamolja i en stekpanna tills de får färg. Låt dem svalna. 3. Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 4. Mixa svampfräset, sojabönor och tahini i en matberedare till en kräm. Smaka av med salt, peppar och några droppar limesaft. 5. Häll cirka 2 cm olja i en stekpanna, som rymmer hela rispappret. Värm oljan till 170–180 °C. Fritera ett rispapper i taget, 15–30 sekunder. Rispappret ska poppa och bli vitt och krispigt. Lyft upp rispappret och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt och låt svalna. LEIF GRÖNLUND MATKREATÖR, ICA-KÖKET 3 × SVAMP Berätta om de basilikastekta kastanjechampinjonerna! – Basilika är en ört som passar väldigt bra till kastanjechampinjon. Sedan hjälper citronen till att göra den här rätten lite friskare i smaken. Den här är perfekt att servera ljummen till lax, toppa en pasta med, eller ha på smörstekt baguette eller crostini som lite försnacks. Varför toppar du soppan med hasselnötter? – När man har något som är så krämigt och slätt som soppa, vill man ha något att tugga på och då är rostade hasselnötter perfekt. Skulle man vara nötallergiker funkar rostade solrosfrön eller pumpakärnor minst lika bra. Det är det lilla crunchet man vill åt! Friterat rispapper låter svårt? – Det ser krångligare ut än vad det är. Plus att det är kul och ger mycket effekt. Det här är ett otroligt gott tilltugg till vårens härliga festligheter, eller kanske som en liten förrätt eller som snacks. De små portionsrätterna i sig är kompletta, men vill man göra den matigare kan man fylla på med marinerad sashimilax. 6. Bryt bitar av rispappren. Lägg på svampkräm och garnera med koriander och rostad lök. Basilika är en ört som passar väldigt bra till kastanjechampinjon. 20 NR 03/2024 MÅNADENS SKÖRD cirka cirka cirka 98 gram grönsaker per portion 80 gram grönsaker per portion 62 gram grönsaker per portion