NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu LUCY’S FLOWER SHOP Birger Jarls
gatan 20 Några av landets mest renommerade bartenders har slagit sig samman och öppnat cocktailbar i källaren på Arnoldshuset. Kom törstig. Öppet: ons-lör 17-01. NOBISKÄLLAREN Karl XII:s torg Operakällarens mytomspunna vinkällare har återigen öppnat för allmänheten. Källaren rymmer nästan 40 000 flaskor med 2100 olika etiketter och cirka ett sextiotal viner finns på glas. Kom rik. COPINE Kommendörsgatan 23, jimjacobrestauranger.se/copine 5 Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Bland annat höll finkrogen GQ till här fram till för snart tio år sedan. Krogen har därefter bytt både ägare och namn (Grossmans, Naturligtvis, La Bocca) i omgångar tills den hamnade i händerna på Jim och Jacob. Interiören har därefter fått ett varsamt lyft och består nu av matsal samt ett gäng chambre separéer av varierande storlek. Det är en hel del som känns igen från systerkrogen i Vasastan. Bland annat pumpar vi med armarna i luften av glädje vid blotta åsynen av det majsbröd med saltat smör som erbjuds även på denna. I övrigt består menyn av en sektion kallad kort och gott ”rätter” som rymmer sådana av för- och mellanstorlek. Därtill ett kortfattat avsnitt varmrätter samt en handfull desserter. Inriktningen är som namnet indikerar fransk men flörtar friskt med andra matkulturer kring Medelhavet. Vi börjar givetvis med tidigare nämnda majsbröd tillsammans med en Copine Martini för att komma i stämning. Varma i bröstet kliver vi raskt in på kapitlet rätter, och börjar urstarkt med ank- och kycklinglever. För 125 kronor får vi in en oblyg portion ackompanjerad av vinägerkokta päron, surdegsbröd och parfait. Just det sistnämnda råkar vara det franska ordet för ”perfekt” vilket även råkar passa väl in på beskrivningen av rätten i sin helhet. Utöver det tar vi ett säkert kort i form av Jim och Jacobs råbiff för 155 spänn med gravad äggula, pepparrot och kapris. Precis som brödet känner vi igen även denna från tidigare och det är en habil rätt som inte lämnar någon besviken. Därefter möter vi på den riktiga vinstlotten i form av en ravioli – även den för 155 spänn – med pecorino, ricotta, 50 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2019 tryffel och lite svamp. Ravioli kan som bekant vara alltifrån Coop X-tras egen som du äter kall ur ett tält på Roskildefestivalen till något hembakat på den toscanska landsbygden. En rätt med många ansikten, så att säga. Här visar den ett av sina absolut bästa sådana. Så bra faktiskt att halva sällskapet beställer backning på densamma istället för att ta en varmrätt, varför inte? Den andra halvan går vidare till nästa sektion och satsar på en grillad spetskål med brynt smör, fetaost och kronärtskocka. Även detta en utan tvekan godkänd kreation, men vi tittar suktande på runda två av raviolin som kommer in på samma gång. Vad dricker vi då? Ett gott glas Kekfrankos blir till två och vi önskar snart att vi hade beställt in en flaska av detsamma. Vinlistan med glas är skojig och du får något kul samt gott för en dryg hundring. Jim och Jacobs historia är brokig. Det som började med en uppbrunnen foodtruck blev ett mysigt krypin på Surbrunnsgatan och nu är imperiet (nåväl) ett faktum. Det är välkommet, vi tar gärna mer Jim och Jacob. Så ofta och mycket det bara går faktiskt. Öppet: mån-tor 11.30-00, fre 11.30-01, lör 17-01 IMA Brunkebergstorg 6 Restaurang Tak utökar sitt sortiment med den japanska cocktailbaren Ima, japanska för vardagsrum. Fokus är på gediget barhantverk och kompetens har hämtats in från den prisvinnande baren 20Hundra5. Låter både gott och trevligt om du frågar mig. Öppet: öppnar den 15 november. PAS D’ART Biblioteksgatan 6-8 När Brasseriegruppens nya krog annonserades trodde jag först namnet betydde ”akta konsten!” och med facit i hand hade det varit rätt passande. Nu har jag inte läst franska, men äter gärna fransk mat och det kommer du med fördel att kunna göra här. Öppet: öppnar den 29 november. POSITANO Hamngatan 18-20 I början av november flyttade Tjoget in på NK:s herravdelning på plan 2. Temat är som namnet antyder Italien och krogen erbjuder såväl aperitivo som enklare á la carte. Öppet: när varuhuset har öppet. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se