NG Sthlm 1
Krog WIENERCAFÉET BLIR PAS D’ART Panglokalerna på
Biblioteksgatan har genomgått en större renovering, nu får vi se resultatet. TEXT: PELLE TAMLEHT BRASSERIEGRUPPENS NYA KROG Pas D’Art tar vid där Wienercaféet lämnade då de vek in hovarna i slutet av sommaren. Restaurangen kommer att ha generösa öppettider, och ledordet är ”bistronomi” – i betydelsen hög ambition för en medveten plånbok. FOKUS KOMMER ATT ligga på kreativ kokkonst från det franska köket, tolkat med svenska råvaror. Menyn är framtagen av Michael Spiridon, som tidigare bland annat har jobbat för den trestjärnige franske krögaren Michel Bras, och består av grönsaksbaserade mellanrätter, egentillverkad chark samt klassiska varmrätter. Samtliga medarbetare är handplockade från Brasseriegruppens nätverk och världens förstklassiga kök. 54 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2019 – Detta är vår största satsning någonsin och ambitionen är att skapa en lokal mötesplats där gästerna får känna sig som hemma i en internationell kosmopolitisk miljö med högkvalitativ mat och dryck, säger Filip Guvén som är VD och medgrundare till Brasseriegruppen. NAMNET PAS D’ART betyder ”ingen konst” på franska, vilket är en aning paradoxalt då krogen månadsvis kommer att samarbeta med konstnärer som får kurera fönstren ut mot Biblioteksgatan. Krogen ingår i en av Stockholms största restauranggrupper som bland andra rymmer även Gastrotek Zink, Il Tempo och East. Pas D’Art öppnar den 29 november. NOBISKÄLLAREN KASTAR BORT NYCKELN Operakällarens mytomspunna vinkällare öppnar återigen för allmänheten. TEXT: PELLE TAMLEHT NOBISKÄLLAREN ÄR EN av norra Europas största i sitt slag. Den öppnade som första svenska temperaturstyrda vinkällare redan 1961, och idag rymmer den nästan 40 000 flaskor med 2100 olika etiketter. Cirka ett sextiotal viner finns på glas. NÄR KÄLLAREN ÖPPNADE 1961 delades också den första Nobisnyckeln ut till utvalda medlemmar. Dessa kunde både lagra viner i källaren och komma i sällskap med sina vänner för att dricka dem. På grund av den svenska lagstiftningen blev nyckelsystemet emellertid ohållbart, och Nobiskällaren blev istället en privatklubb. I november öppnar källaren för allmänheten, utan nycklar. – Att äntligen få öppna upp Nobiskällaren är ett privilegium. En dröm jag haft länge. Jag ser detta som ett stort tillskott till huset och matsalen som saknat denna samlingspunkt. Nobiskällaren kommer bli en plats där gäster samlas för att njuta av en historisk lokal och unika viner som inte går att få tag på någon annanstans, säger restaurangchef Hugo Hall. Nobiskällaren håller öppet från den 5 november. ”Unika viner som inte går att få tag på någon annanstans.”