Magasinet Omsorg 1
tema: hälsa & välmående Passion för mat och målti
d SÄSONGSANPASSAT OCH NÄRODLAT STÅR HÖGT PÅ MENYN NÄR ATTENDOS EXPERTER SKAPAR MÅLTIDSUPPLEVELSER FÖR ALLA SINNEN. Text: Makan Afshinnejad • Foto: Anders G Warne V I MÖTER upp Erik Arosenius vid Attendo Johannesbergsvägens entré. Äldreboendet är nytt och beläget i Sollentuna norr om Stockholm. Det är ett av hans många besök på verksamheter i landet och Eriks uppdrag är solklart – maten på Attendos äldreboenden ska hålla toppklass. Erik är kostchef på Attendo och hans arbete varierar från dag till dag. Rollen som kostchef handlar om att vara ett stöd till verksamheterna och ta fram arbetssätt som underlättar ett systematiskt arbete med mat och måltider. Det kan handla om att vara behjälplig med logistikproblem vid matleveranser, hygienrutiner, näringsberäkningar, recept- och menyskrivning, utbildningar i hur man beställer och mycket annat. Under sina drygt tre år på Attendo har han och kollegan Zara Isaksson besökt samtliga Attendos äldreboenden. Han är glad och stolt över det engagemang som visas för maten ute på verksamheterna. – Jag ser samma passion för mat hos medarbetarna och kockarna ute på verksamheterna som jag själv har och det gör mitt jobb så mycket roligare, säger Erik. Menyerna på Attendos äldreboenden är säsongsanpassade, de bygger på svensk husmanskost som de boende känner igen och högtider uppmärksammas. Medarbetarna älskar att baka och det är inte sällan det serveras nybakade kakor, äppelpaj eller bullar till go-fikat på eftermiddagen. Zara Isaksson 20 Magasinet Omsorg ”Jag ser samma passion för mat hos medarbetarna och kockarna ute på verksamheterna.” Det ligger mycket arbete bakom de säsongsanpassade menyerna som uppdateras fyra gånger per år. Varför ska man arbeta med en säsongsanpassad meny och vad menas med att man arbetar efter säsong? – Begreppet säsongsanpassad mat är att köpa livsmedel som odlas i vår närhet, så kallad säsong. Detta kan vara lite svårt i Sverige då det inte växer särskilt mycket under vinterhalvåret. Vi behöver därför ta tillvara vår- och sommarhalvåret och handla så mycket efter säsong det bara går. ERIK TAR UPP fyra anledningar som han tycker är viktigast med att handla efter säsong. Kvalitet och näringsrikt. Råvara i säsong har alltid bättre kvalitet och är mer näringsrik. Så fort en färsk grönsak skördas från sin planta börjar den förlora sin kvalitet. De tappar också mycket smak och näringsinnehåll om de färdas i långväga transporter. Smaken. Det smakar bättre. Jag tycker tomater är ett bra exempel, om ni smakat en solmogen tomat som fått odlas i egen Gott och säsongsanpassat, en bra kombo! FOTO: UNSPLASH