GATE_2022 1
Werners GourmetserviceGastronomiska inspiratörer
TEXT JOSEPHINE EDELSKOG Werner är en välrenommerad importör och restaurangleverantör caviar, Valrhona choklad, utvalda oljor och desserter. Mycket har de de Skandinaviens främsta importör av gastronomiprodukter. llt började med en idé som matälskande vännerna Claes Wernersson och Stefan Carlsson länge hade gått och grunnat på. De såg att det saknades en kanal för kvalitativa livsmedel till de matintresserade hemmakockarna. 1990 startade de därför Werners Gourmetservice med import och försäljning i det segmentet. Till en början rörde det sig främst om franska delikatesser. A Men snabbt märkte de att kunderna främst var kockar och köksmästare. Affärsidén fick ändra riktning, vilket skulle visa sig bli en succé. De fina råvarorna ökade snabbt i sortimentet. Under den ständiga utvecklingen kom de till ett nytt vägval. Hur skulle man gå vidare? 2003 omstrukturerades bolaget och man tog in nya variabler såsom utbildning, inspiration och information om nya tekniker, såväl som klassisk smaksättning till matkreatörer runt om i landet. Sortiment samt omsättningen har femfaldigats genom introduktion av nya kryddor och smaksättare, säker tillgång på delikatesser som tryffel och caviar och spännande sortiment från nya leverantörer såsom Sosa, Bindi och La Rose Noire med flera. Idag är man över 60 kunniga medarbetare som inspirerar och förmedlar deras imponerande produktportfölj till hela Norden. Deras hemsida är gigantisk och innehåller allt vad man kan önska sig i matväg. Många av produkterna finns även i matvaruhandeln och på Saluhallar. Saknar du något be butiksägaren beställa. Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”. Vår värdegrund och företagskultur stärker oss och vi arbetar alla för att vara ett schysst företag, en schysst arbetsplats, en schysst samarbetspartner med schyssta värderingar. Att vara schysst är vår uppförandekod. PROVINUM är en dryckesimportör som arbetar med gastronomi. De söker helheten till det som gör att mat och dryck tillsammans smakar lite bättre. Alla som som arbetar där har en lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med vin. De flesta är även utbildade sommelierer. Provinum och Werner sitter integrerat på samma kontor och ser fördelen och styrkan att ta fram det bästa av mat och dryck och höja upplevelsen till en helt annan nivå. De samarbetar med bland annat Kocklandslaget och Aveqia. Nu när både jul och nyår närmar sig vill man ju gärna lyxa till det lite mera. Vi har tagit fram några perfekta kombon för de som önskar det lilla extra. Vi börjar med, enligt mig själv, det bästa, caviar. En lyxvara som ändå kan vara ok i priset om man ser helheten. 10 gram kostar drygt 200 kronor och räcker för två. 30 gram som räcker till 4-6 personer kostar drygt 500 kronor. Vill man satsa på stort och ta en 100 grams burk och delar den med 20 personer kommer kostnaden på drygt 62 kronor per person. Så njut och unna dig upplevelsen. OSCIETRA ROYAL Kommer från den kända ryska stören. Romkornen är stora, mellan 2,7-3,2 mm. Smaken är intensiv och nötig, färgen skiftar från brun-guld-ljusgul. Membranen är kraftigare varför den poppiga känslan lättare återfinns. Min stora favorit just för den dämpande sältan och de stora kornen. Eftersmaken är lång och helt ljuvlig. Kan ätas allena eller på en kanapé eller ett ostron. 24 GATE REPORT