Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Spännand e delikat a Att lyckas med
egna marinerade läckerheter, som paprika och vitlök, är inte svårt. Lite pyssel är det förstås - men desto roligare när man finner att resultatet blir utsökt. De här recepten ger inga jättesatser, utan små behändiga burkar med garanterat snabb åtgång! MARINERAD PAPRIKA 3-4 paprikor i olika färg MARINAD: 2-3 msk vitvinsvinäge r 1-2 tsk torkad oregano 4 krossade kryddpepparkorn 1 smulat lagerblad 1/2 tsk salt ca 1 dl god olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Dela paprikorna i fyra delar. Ta bort kärnhusen. Lägg paprikabitarna med skalen upp på en plåt. 2. Grilla i 300°C tills skalen bubblar, blir svarta och lossar lätt. 3.Ta bort skalen och dela eventuellt paprikorna i mindre bitar. Lägg dem i en glasburk. 4. Blanda vinäger, kryddor och salt. Tillsätt oljan. Använd gärna mixer, för då blir oljan läckert ljus, ganska tjock och ogenomskinlig. 5. Häll marinaden över paprikorna. Skaka om och sätt på lock. Förvara paprikorna kallt något dygn före servering. Hållbarheten är flera veckor i kyl. H r MARIN ERAD VITLOK 30-40 vitlöksklyfto r 2 dl vatten 1/2 dl vitvinsvinäge r 1/2 tsk salt MARINAD: 2 msk balsamvinäger 1 msk honung 1 msk tomatpuré 1/2 tsk chilipulver 1/2 tsk curry 1/2 tsk sal t ca 1 dl god olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skala vitlöksklyftorna med en liten vass kniv. 2. Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca 2 minuter. 3. Lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är varma. 4. Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikrougn eller i en kastrull. 5. Smaksätt med kryddor och salt. Vispa ner oljan i blandningen. Det blir perfekt blandat om man använder mixer. 6. Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl. Vänd och skaka burken väl så AV ELISABETH EKSTRAND HEMMINGSSON FOTO: HANS B ERIKSSON att kryddor och vitlök blandas noga. 7. Förvara vitlöksklyftorna i kyl några dagar före servering. Hållbarheten är flera veckor i kyl. Tips! Snart är det dags att fundera på julklappar, varför inte inhandla några snygga burkar eller krukor och göra små paket med inlagd paprika och vitlök i. Buffé 11/199 7
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32