Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 BONSOPPA FÖR 30 PERSONER 1 kg stora v
ita bönor 500 g röda kidney beans 20 hönsbuljongtärningår 10 liter vatten 500 g morötter 1/2 rotselleri , ca 500 g 3 stånd stjälkselleri 10 rödlökar, ca 750 g 5 stora gröna paprikor 3 rejäla knippen färsk broccoli , ca 1 kg 500 g champinjoner 500 g grönkål 4 burkar hela tomater å 400 g 75 c l röt t vin 1 liter olivolja i soppan (kan minskas), 1/2 liter att steka i 3 hela vitlökar ca 5 msk sambal oelek ca 2 msk salt TILL SERVERING: 1 rejäl t knippe bladpersilja 1 kg färsk parmesan DESSUTOM: ca 2 msk örtsal t 2 stora kastruller ä 10 lite r wokpanna GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg bönorna ett dygn i kallt vatten. 2. Skölj bönorna. Koka dem i hönsbuljong och vatten i ca 1 timme. Smaka på bönorna, de ska ha kvar sitt tuggmotstånd. 3.Skär grönkål, broccoli, champinjoner och stjälkselleri grovt. Skala och strimla rotselleri, rödlökar, morötter och paprikor. Skala och skiva vitlöken fint. 4. Fräs samtliga grönsaker i rikligt med olivolja och vitlök. 5. Börja med morötter och rotselleri, lägg dem sedan i böngrytorna. Slå på 21/2 dl olivolja i grytorna. Låt puttra. 6. Fortsätt därefter med stjälkselleri, rödlök, paprika, broccoli och lägg i grytorna. Puttra vidare. 7. Fräs champinjoner, grönkål och lägg slutligen i grytorna. Häll i tomaterna och lägg även i den vitlök som blivit över. Häll ev i mer olivolja samt vinet. Låt puttra i ytterligare tio minuter. Krydda soppan efter hand med örtsalt och sambal oelek, så att soppan känns lite "het". 8. Servera med riven parmesan och grovt skuren bladpersilja, helst i stora, djupa tallrikar. Grovt bröd och gott italienskt vin är självklara tillbehör. ENKELT LANTBROD EN SATS GER 1 STORT LÄNTBRÖD. BERÄKNA MINST 3 BRÖD TILL 30 PERSONER 5 dl vatten 25 g jäs t 1 msk salt ca 11 dl vetemjöl , gärna specialmjöl GÖR SÅ HÄR: 1. Värm vattnet till ca 45°C, det kyls alltid lite i bakskålen. Rör ut jäst och salt i vattnet. 2.Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig, lite kladdig deg. 3. Låt degen jäsa under handduk i en timme. 4. Knåda degen i några minuter, tryck ut luftbubblor. Forma till en limpa och lägg på en smord bakplåt. Låt jäsa under handduk i tre kvart till en timme. 5. Sätt ugnen på 200°C. 6. Grädda limpan i ca 35 minuter, plus eventuellt fem minuter på maxvärme för att få en knaprig skorpa. 7. Låt svalna på galler och skär upp i grova skivor.
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32