Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 I en bohemisk gammal verkstadsmiljö b
rukar några vänner bjuda på kalas. De bjuder ofta många. Och ju oftare desto bättre, är Tor Svaes och Finn Zandéns paroll. Anledning till att ha fest saknas aldrig. ( PARTVTIME ) • Pavarottis sköna stämma fyller ateljén. Solen strömmar in genom de enorma fönstren. Överallt pågår förberedelser inför festen. Allkonstnären Tor Svae spikar ihop ett provisoriskt långbord av flera mindre bord. Kollegan Finn Zandén har tagit med sig gasolköket och lagar soppa. Mängderna har han "i händerna". Men Buffés partyreporter är ändå orolig. Hur vet han att det verkligen räcker? En härlig vitlöksdoft sprider sig från det provisoriska köket. Gode vännen, flygstewarden Linus Sjöbrandt, friterar kvällens dessert, cannelloni med chokladkräm. Han har tolkat en traditionell italiensk dessert där man fyller cannellonirör med sötad och smaksatt ricottaost. Stämningen i ateljén är lugn och avspänd. Det har blivit många fester i den kombinerade verkstaden och ateljén. Fina 50-årsmiddagar med trerättersmiddag likaväl som okomplicerade tillställningar med plats för upp till hundra gäster. Kvällens fest går i Italiens färger. Bordet sveps generöst i rött, grönt och vitt tyg. Tor lägger en ljusslinga på bordet. Det blir effektfullt senare på kvällen. Olika lustiga skrotprylar får bli enda dekoration. Ett bra sätt att få gästerna att börja prata med varandra. Trettio gäster ska bjudas på italiensk stämning, mat, vin och massor av musik. Det bjuds på alldeles för få fester i Sverige, tycker festarrangörerna. -Folk är onödigt rädda för att missa något. Det ska vara så perfekt att man hellre avstår ZJ än försöker. Dessutom är det ofta en person som får dra det tyngsta lasset, säger Tor. Knepet är att gå samman flera personer i en fixargrupp och fördela förberedelsejobbet. Poängen är också att det blir större spridning på gästerna på det viset. Fest är ju ett sätt att knyta nya kontakter på. Finn och Tor är numera så vana festfixare att det mesta går på rutin. Men för den ovane arrangören är det skönt att ansvaret är delat på flera. Dessutom är det ju så att ju fler fester man arrangerar, desto duktigare blir man. En insikt väl värd att ta till sig. Soppan börjar bli klar. De första gästerna knackar på, något för tidigt. Obs! Soppan kan med fördel göras dagen före festen. Den blir bara godare. Gästerna får vinglas i händerna och känner sig välkomna. Snart kommer fler och Tor och Finn presenterar alla för varandra. En viktig detalj som värdar ofta glömmer bort. Men ju mer man lägger ner på att få folk att börja prata med varandra, desto trevligare brukar festen bli. Ett annat bra sätt att få gästerna att snabbt slappna av är att servera champagne som välkomstdrink. Fast på den här festen är skumpa överflödigt, de flesta känner varandra sedan tidigare. När bandet börjar spela runt kl 22 är kvällen fortfarande ung. Och soppan räckte till alla. Enkelt men festligt, tyckte gästerna om den råa lokalen. TIO PARTYTIPS • Planlägg festen. Uppmana dina gäster att bidra med något eget, en dikt, en sång eller ett tal. Alla har någon tillgång. • Var generös. Bestäm dig för att låta festen få ta tid och engagemang. Bjud på allt du har råd med. • Prata med alla gäster när de kommer och presentera dem för varandra. Berätta om vad ska hända under kvällen. • Fundera gärna på ett tema för festen, det blir roligare så. • Gör festen tillsammans med andra, dels för att fördela arbetsuppgifterna, dels för att få större spridning på gästerna. • Satsa på musiken, gärna levande musik. • Bryt bordet tidigt. Låt inte gästerna sitta för länge. Dansa! • Bjud alla åldrar, det blir trevligare stämning. • Överraska mot slutet av festen. Varför inte grilla stark korv som färdkost åt alla gäster på väg hem? • Ta hjälp av fem till sju personer med disk och städ dagen efter festen.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32