Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Utvandrade svenskar serverar Tanken
var sex månader i Oslo. Men det har blivit tio år för Therese Qvist från Linköping. Hittills. Idag är hon naturaliserad norska, som gärna bär lusekofta, går på tur och gillar syttende maj. • Det rör på sig i Oslo. Folk ser glada ut och verkar vara på väg mot ett bestämt mål. Lillebror har blivit stor och behöver knappast känna något komplex längre. En stor invandrargrupp i Norge är nu svenskar. Therese Qvist kom till Oslo för tio år sedan. Då fanns gott om krogjobb och ett begynnande nöjesliv. På 1980-talct levde man livets glada dagar i Oslo. Oljepengarna räckte till både magnumbuteljer med champagne och torsk serverad på stans bästa krogar. Fortfarande räcker pengarna, men lyxen har tonats ner. Nu för tiden gäller viss stil. Som på Thereses arbetsplats, Feinschmecker, en av av de bästa restaurangerna i Oslo. Feinschmecker har också en stjärna i Michelinguiden. -Matintresset har vuxit enormt, inte minst efter norska kockars framgångar i internationella kocktävlingar. Idag är Oslo fullt av små restauranger och barer, berättar Therese. Restaurangerna har också öppnat upp köksdörrarna mot BUFF É II/I99 7 impulser från resten av världen, med enstjärniga restaurang Bagatelle i spetsen (har haft två stjärnor). Men internationella dofter må sprida sig i köken, norska matvanor bryter man inte så lätt. Även Therese har anpassat sig. Numera är det matpakke som gäller till lunch. För stora som för små norrmän. Nästan alla äter smörgåsar till lunch. En brun och en vit, brukar man säga, vilket innebär en smörgås med brun ost och en med gul ost. Små förpackningar med räksallad är också populärt till smörgåsarna. Många väljer annars en polse med lompe, kon 7 med norskt tunnbröd. Enkelt till lunch men middagen slarvar man inte med. Den viktigaste råvaran, fisken, har man dessutom praktiskt taget utanför dörren. Det finns kockar som lär fiska torsk vid Åker brygge, mitt i Oslo centrum. Alla restauranger har åtminstone en torskrätt på menyn. - Riktigt bra torsk ska vara blank och fin samt ha fast kött. Ett bra knep är att lägga fisken i saltlake (beräkna 1 dl salt, 1/3 dl socker per liter vatten) i en timme. Därefter spolar man fisken i kallt vatten i tio minuter, då blir köttet ännu fastare, tipsar Magnus Forssell, ännu en svensk i förskingringen. Magnus kom till Norge för drygt tio år sedan och blev kvar, delvis på grund av kärleken. Idag driver han restaurangen på Oslo golfklubb sedan två år tillbaka. Allra godast, tycker Magnus, är att knapersteka torskfilé med en skinnsida kvar. Vad passar bäst till? Mvcket, om man får tro Magnus och Therese. Torsk smakar bra med stuvade makaroner, murkel- eller senapssås, jasminris med mvcket stekta finskurna grönsaker eller potatismos och knaperstekt bacon. Eller så gör man som norrmännen själva. Låter bli att krångla till det. Koka torsk, lever, rom och servera med smält smör, morötter och potatis. Drick gärna ett lättare rödvin till som Beaujolais, det gör norrmännen själva. Magnus tycker man ska salta vattnet rejält när man kokar torsk, beräkna tre matskedar salt till en liter vatten. Låt sedan fisken sjuda, en fiskbit å 200 g behöver bara tre till fyra minuter i sjudande vatten. AV JOSEPHINE CARR FOTO: PEPE NILSSON Therese hinner inte laga fisk själv så ofta. Arbetet på restaurangen kräver mycket. När hon är ledig går tiden lätt snabbt, med man och treårig dotter. Familjen bor strax utanför centrum, nära till naturen. Lediga söndagar blir det gärna en golftur och på vintern går hon på tur. -Jo , jag har nog blivit rätt norsk av mig, jag har påverkats av åren här. Norge är verkligen ett stolt land, och att vara norrman är något som räknas. Therese har både lusekofta, knäbvxor och skinnrvggsäck. Men det finns en begränsning: torsktunga. Väldigt populärt bland många norrmän. -Jag har inte riktigt accepterat den ännu. Men när inga svenskar är i närheten så hejar jag i alla fall på Norge! 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32