Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Fram med nötterna, bästa fredagsmusi
ken, myntan, glasen och isen. Snabbt ska det gå att få fram lite plock på fredagens after work. Här är enkla rätter som kan förberedas på torsdagen och göras klara när gästerna börjar trilla in. AV TOVE NILSSON FOTO PER MAGNUS PERSSON KRYDDIGA SNACKSNÖTTER Sötsalta nötter med chilisting. Gör strutar av smörpapper – perfekta snacks till drinken. FÖR 6–8 PERSONER 400 g blandade naturella nötter, t ex sötmandel, hasselnötter och cashewnötter 3 msk flytande honung 1 tsk malen koriander 1/2 tsk malen spiskummin 1 tsk ancho style chilipeppar flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Blanda alla ingredienser med 1 tsk flingsalt på en plåt med bakplåtspapper. 3. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills det börjar dofta rostade nötter och honungen har karamelliserats runt nötterna. 4. Ta ut och låt svalna. Fyll nötterna i pappersstrutar eller lägg upp i en skål och servera. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. CIDERBUBBEL MED GRAPE En torr fräsch drink med en liten bitterhet från grapen. Snyggast blir drinken med gul grapefruktjuice, men röd funkar också. GER 2 GLAS 2 dl gul grapefruktjuice 2 dl krossad is 3 dl torr alkoholfri cider, t ex Stowford Press, eller lågalkoholcider, t ex Ecusson (2%) GÖR SÅ HÄR: 1. Fyll juice och is i två glas. Fyll på med cider och servera genast. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. LAX- OCH MANGOSALLAD Dressingen kan förberedas dagen före. Men blanda inte salladen för långt i förväg, eftersom laxen »tillagas« av limens syra. FÖR 6–8 PERSONER ca 300 g fryst skinn- och benfri laxfilé i bit (som varit fryst minst 3 dygn) 1/2 paket fryst mango i tärningar (125 g) eller 1 färsk mango TVÅ COOLA DRINKTIPS Fyll glasen med mycket is för att få en fräsch drink. Ju mer is, desto längre håller den utan att smälta och göra drinken blaskig. Om man inte har en iskross kan man lägga isen i en ren kökshandduk och slå mot diskbänken. Eller använda en proffsig matberedare med knivar som tål is. DET HÄR KAN DU FÖRBEREDA PÅ TORSDAGSKVÄLLEN Frys in rejält med is. Blanda marinaden till rostbiffen. Rosta sesam- fröna. Gör de kryddiga snacks nötterna. Lägg kycklingbenen i marinad och ställ kallt. Blanda marinaden till laxen, men blanda inte med övriga ingredienser. Skär limen till drinken i klyftor. 12 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 1/2 gurka 3 msk japansk soja färskpressad juice av 1 lime 1 kruka koriander rapsolja ev sesamfrön att strö över GÖR SÅ HÄR: 1. Ta fram och låt laxen halvtina. Tina mangon om den är fryst. 2. Skala, kärna ur och skär mangon i cm-stora bitar om den är färsk. Skala, kärna ur och tärna gurkan. 3. Blanda soja, limejuice och 1 msk olja. 4. Skär laxen i små tärningar. Blanda mango, lax, gurka och sojadressing, låt marinera ca 20 minuter. 5. Grovhacka hälften av koriandern och blanda med laxblandningen strax före servering. 6. Fördela i små glas eller i skålar. Toppa med resten av koriandern och ev sesamfrön. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MYNTABIFF I SALLADSKORG Förbered marinaden på torsdagskvällen och ställ i kylen. Rostbiffen behöver bara en snabb marinering strax före servering. FÖR 6–8 PERSONER 10–12 skivor rostbiff (ca 300 g) 3 msk japansk soja 2 tsk sambal oelek 1 tsk vitvinsvinäger 1 msk flytande honung 1 kruka mynta 1 burk böngroddar (410 g) 2 tsk sesamfrön, gärna vita och svarta 1 isbergssalladshuvud rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda soja, sambal oelek, vinäger, honung, 1 msk olja med finstrimlad mynta till en marinad. 2. Häll av böngroddarna. Strimla rostbiffen och vänd ihop med marinaden och böngroddarna. 3. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. 4. Lossa blad av isbergssalladen och lägg ut på ett fat. Portionera ut marinerad rostbiff i salladsbladen, strö över sesamfröna och servera genast. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. FunkyFRIDAY KLOCKAN 18–20
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40