Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Linas curry RÅ NJUTNING Till skillna
d från i många andra länder kan det vitamin- och proteinmaxade ägget ätas rått eftersom svenska ägg inte innehåller salmonella. Bäst före-datum gäller för förvaring i rumstemperatur, ligger äggen i kylen håller de mycket längre. Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se I SÄSONG VÅRTECKEN Snart dyker färska knipprödbetor upp i butik. Småkoka primörerna i lättsaltat vatten med skalet på, då försvinner inte så mycket av den vackra rödlila färgen. Njut med en klick smör. I dåliga tider har rostade rödbetor använts som kaffeersättning. TROLSK KRYDDA Den typiskt nordiska dillen har sitt ursprung i Asien och är också en vanlig ingrediens i det persiska köket. Förr trodde man att den kraftiga doften höll trollen borta. Dill har också använts som lugnande medel. Påskens söta – punschtoddy Buffés praktikant Cattis Alfredson låter gästerna blanda sin egen dessert. FÖR 4 PERSONER: Vispa 4 ägggulor (spara äggskalen) och 1/2 dl socker. Vispa 2 dl grädde och blanda i äggsmeten. Häll upp i 4 glas MATIG BUKETT Ge bort en bukett av vårens första primörer. Ett knippe morötter tillsammans med sparris och rabarber blir minst lika uppskattat som den traditionella blombuketten. RABARBERDRÖM Sara Marteus i Motala bjuder på ljuvlig dessert i en överraskande kombo av kola och rabarber. FÖR 8 PERSONER: Koka 1 oöppnad burk söt kondenserad mjölk i en kastrull täckt med vatten 1 1/2 timme och låt sedan mjölken kallna. Skär 500 gram rabarber i 3 cm stora bitar, småkoka i kastrull med 1 1/2 dl socker och 1 msk vatten ca 5 minuter, tills rabarbern är mjuk. Låt kallna. Varva rabarber, kolakräm, 6 krossade digestivekex och 4 dl lättcrème fraiche i 8 glas. Läsartips 26 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 och ställ i frysen minst 2 timmar. Ställ kallt 30 minuter före servering. Koka äggskalen rena. Lägg 1 tsk finrivet limeskal och 1 tsk riven mörk choklad på varje toddy. Häll 1 msk punsch i varje äggskal och placera på toddyn. Läskande sött och surt Bjud på en smakrik bål till vårfesten! TILL 10 GLAS: Fyll bottnen av en kanna eller bålskål med isbitar. Blanda ner 1 liter ginger ale, 5 dl granatäppel juice, 5 dl tranbärsjuice och 1 1/2 dl färskpressad limejuice. Skär 2 lime i tunna skivor och tärna eller gör kulor av 1 melon att dekorera bålen med. Läsartips NY PLOCKIG FAVORIT Ilias Ioannidis på kaffe baren Cocovaja i Stockholm trär fetaost och vindruvor på tandpetare, i stället för den vanliga kombon ost och melon. Enkelt och mycket godare, tycker Ilias. OVÄNTAT DUKNINGSKNEP Buffés testlagare Annkie Medin piffar upp dukningen med de sidenliknande banden som sitter på insidan av vissa kläder. Mixa olika färger och knyt banden runt servetten. PYSSLIGA PRIMÖRER Till vårens första kalas ska jag knåpa ihop en primörbukett. Det ska erkännas att det var trixigare än jag trodde att få ihop buketten på bilden. Tack och lov för pyssliga kollegor. I nödfall får det bli ett knippe rödbetor med ett fint band runt om… Foto: Per Magnus Persson
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40