Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Camilla Läckberg SMÖRREBRÖD ANSJOVIS
ROYAL Royal kallas en lyxigare äggstanning med grädde, och här får den smak av ansjovisspad. Laga i en liten form så den blir hög och kan skäras i fina skivor. ad FÖR 4 PERSONER (8 SMÖRREBRÖD) 4 ägg 1 dl vispgrädde 1 burk ansjovisfiléer (55 g) + 2 msk ansjovisspad 4 tunna skivor danskt rågbröd 1 dl gräddfil 2 msk finhackad rödlök 2 msk finhackad stjälkselleri + ev några selleriblad smör GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Smält 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt gräd-den och låt koka upp. Vispa upp äggen lätt med en gaffel i en bunke. Häll gräddblandningen över äggen och vispa slätt. Tillsätt ansjovisspad. 3. Smörj noga en liten brödform eller liknande (ca 5 dl) med smör. Häll i äggsmeten. e 4. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ den i en ugnssäker form fylld med vatten (vattenbad).ad). ing n i Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme, tills äggstanningn en stelnat. Tiden i ugn varierar med storleken på formen; tillagningen blir kortare med en lit större form och längre med en liten. te 5. Ta ut ur vattenbadet, ta bort folien och låt svalna. Stjälp försiktigt upp äggstanningen på en tallrik, täck med plastfolie och ställ i kylen. 6. Bred smör på bröden, kantskär och dela dem. 7. Skär äggstanningen i skivor och fördela dem på bröden. Klicka på lite gräddfil och lägg 1 ansjovisfilé på varje. Strö över finhackad lök och stjälkselleri. Garnera ev med de små spröda bladen från sellerin. 1j i filé å j S fi h k d lö FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, gräddfil och laktosfritt smör. Kontrollera brödet. Innehåller mjölkprotein och ägg. med över Camilla Läckberg är ingen slavisk påskfi rare, men de klassiska smakerna vill hon gärna få med. Det blir smörrebröd med lax och ansjovis och vårligt lamm med primörer. d. SMÖRREBRÖD MED KUMMINLAX OCH PEPPARROTSMAJO Rostade kumminfrön ger mycket smak till det här laxsmörrebrödet. Tänk på att ingredienserna till majonnäsen ska ha samma temperatur så får du ihop den utan att den skär sig. FÖR 4 PERSONER (8 SMÖRREBRÖD) 300 g skinn- och benfri laxfilé (som varit fryst minst 3 dygn) 1 msk socker 1 äggula 1 tsk dijonsenap 1 tsk färskpressad citronjuice 1 dl matolja 2–3 tsk pepparrot från tub 3 msk hel kummin 1/2 dl finskuren dill 4 tunna skivor danskt rågbröd ev finstrimlad salladslök och citronskivor till garnering smör salt GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg laxen på en tallrik. Rör ihop socker och 1/2 msk salt. Strö det på laxen. Låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter, tills blandningen lösts upp på laxen. 2. Vispa ihop äggula, senap, citronjuice och 2 krm salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med pepparroten. Tillsätt ev några droppar vatten om majonnäsen känns för tjock. 3. Rosta kumminfröna i en torr och het stekpanna ett par minuter. Stöt dem grovt i en mortel. Blanda kumminfrön och dill. Torka av laxen något med hushållspapper och rulla den i dill och kummin. 4. Bred smör på bröden, kantskär och dela dem. 5. Skär laxen i cm-tjocka skivor. Fördela dem på brödskivorna. Klicka på lite pepparrotsmajonnäs. Garnera ev med finstrimlad salladslök och citronskivor. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet och byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: uteslut hemlagad majonnäs och välj i stället äggfri specialmajonnäs och smaksätt den med pepparrot. Kontrollera brödet. 6 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40