Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 Vårfest DET KAN VARA KLURIGT att bju
da på fest med många gäster. Inte sällan är det någon som har en allergi eller överkänslighet, kanske får man göra fl era varianter av samma rätt. Den som inte tål viss mat kan känna sig till besvär när värden stått och gjort särskilt just för dem. Bättre då att slippa onödigt krångel och laga KRYDDMARINERAD FLÄSKYTTERFILÉ Stek köttet dagen före bjudningen. Då är det lättare att skära i tunna fina skivor. Marinera i god tid före serveringen så att köttet tar smak av alla kryddor. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 fläskytterfiléer (ca 1 1/2 kg) 1 tsk pepparmix 1/2 dl sesamfrön olja till stekning MARINAD 1 dl oliv- eller rapsolja 1 msk soja 3/4 msk balsamvinäger 1–2 vitlöksklyftor (pressade) 1 msk mango chutney 2 tsk färskriven ingefära 2 krm pepparmix GARNERING 2 –3 kvistar bladpersilja 2 msk frysta lingon GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Putsa fläskytterfilén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen. Bryn köttet runt om i 2 msk olja i en stekpanna. 3. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 72°C, det tar ca 1 timme. 4. Låt köttet svalna, slå in det i folie och förvara i kylen. 5. Blanda alla ingredienser till marinaden. 6. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ca 4 timmar. 7. Garnera med bladpersilja och lingon strax före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 21 rätter som passar de fl esta. Buff és Elisabeth Ekstrand Hemmingsson bjuder på en matig quinoasallad, kryddmarinerad fl äskytterfi lé, chili piff ad varmrökt lax och vårliga gröna såser, allt utan gluten, mjölk och ägg. Som avslut på festen serveras en oemotståndlig marängtårta med choklad och färska bär. QUINOASALLAD Quinoan kan kokas dagen före. Skölj quinoafröna i hett vatten före kokning, så försvinner eventuell bitter smak. Dressingen går också bra att förbereda. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 4–5 dl quinoa 200 g champinjoner 1 rödlök 1 1/2 dl oliv- eller rapsolja 1/2 dl färskpressad citronjuice 2 krm pepparmix 1 dl solrosfrön 1 gurka 2 påsar babyspenat (à 65 g) 1 påse salladsmix (ca 150 g) 2 dl grovhackad bladpersilja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt kallna. 2. Ansa, skölj och skär champinjonerna i små klyftor. Skala, halvera och skär rödlöken i strimlor. Lägg i en skål. 3. Blanda olja, citronjuice, pepparmix och 1/2 tsk salt. Häll dressingen över champinjonerna och rödlöken. Låt stå och dra medan resten görs. 4. Rosta solrosfröna i en torr och het stekpanna. Dela gurkan på längden och skär i halvmånar. 5. Vid servering, blanda försiktigt quinoa, spenat, sallad och persilja i en stor låg, vid skål eller på ett stort fat. Lägg på marinerad svamp och lök samt gurka. Strö över solrosfröna. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. för alla Bjud in till vårfest med rätter som funkar för alla! Vår medarbetare Elisabeth Ekstrand Hemmingsson har komponerat en läcker buffé utan gluten, mjölk och ägg. AV ELISABETH EKSTRAND HEMMINGSSON FOTO KENT JARDHAMMAR Marängen innehåller förstås äggvita, men för den som inte tål ägg fi nns i stället en otroligt snabbakad mandeltårta. Det mesta går att förbereda så att man kan umgås med gästerna i stället för att stå i köket när kalaset väl drar igång. GUACAMOLE Avokadoröran bör göras samma dag som festen, annars kan den bli brun och få en besk bismak. Droppa gärna över lite pressad citronjuice, så behåller den sin färg längre. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 4–5 mogna avokador 3 tomater 1 liten gul lök 4 vitlöksklyftor 3/4–1 dl färskpressad citronjuice 2–3 krm chiliflakes salt GÖR SÅ HÄR: 1. Grovhacka tomaterna. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. 2. Mixa tomater, lök, vitlök, avokado och citronjuice slätt i en matberedare eller med stavmixer. 3. Krydda med chiliflakes och 1 tsk salt. Bjud guacamolen kyld. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. TIPS: KÖP FÄRDIG AJVAR RELISH Ajvar relish är en perfekt grönsaksröra som passar på de flesta bufféer. Basingredienserna i ajvar är aubergine och rostad paprika. Den finns att köpa i en mild och en stark variant. God även att blanda med yoghurt. Använd laktosfri yoghurt eller Sour supreme för den som inte tål mjölk. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40