Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 April DANIEL Ruskigt goda burgare. B
jöd ett helt gäng kompisar från studietiden i Sundsvall – en blandad jury bestående av rutinerade barnfamiljer, nyblivna föräldrar med småttingar och singlar. Förväntningarna var minst sagt höga eſt ersom alla sett mig i tidningen. Lovorden fullkomligt haglade, från »gud vad gott« till »får man ta mer?« och »måste ha receptet på rödlöken«. Andra gången jag lagade rätten var det äntligen dags att tända grillen. »Saſt ig och fi n« var min kompis Anders kommentar, ja till och med »jädrar vad gott« och lite till om sanningen ska fram. Till serverade jag rostade rotfrukter och coleslaw, som förstås ska göras på enbart vitkål, morot, crème fraiche och lite majonnäs. I DETTA NUMMER: DANIEL, SAMANTHA & ANNA. Rostbiff med pestosås blev Annas favorit, medan lammburgarna gjorde Daniel till kung i köket. Samantha förvandlade matvetesalladen med halloumi till plockig partymat. TEXT LINA WALLENTINSON RECEPT MIA GAHNE FOTO EVA HILDÉN SMITH TESTLAGAT Betyg 4,2 DET ÄR VI SOM ÄR TESTLAGARE LAMMBURGARE MED KARAMELLISERAD RÖDLÖK Liquid smoke är ett extrakt på flaska som ger en riktigt rökig smak. Perfekt för att ge färsbiffarna en nygrillad känsla. Klyftpotatis är gott till. FÖR 4 PERSONER 500 g lamm- eller nötfärs 1 vitlöksklyfta 1 ägg 1/2 tsk liquid smoke (rökkoncentrat på flaska) 1/2 dl hackad bladpersilja 2 rödlökar 2 msk rå-/rörsocker 2 msk balsamvinäger 1 tsk torkad timjan 50 g getost av chèvretyp 4 stora hamburgerbröd 1 stor tomat 3,3 SAMANTHA: Körde nyzeeländskt med rödbetor och mintBetyg sauce på färsk mynta i stället för lök och chèvre. Och så hembakta bröd. 4 salladsblad, t ex romansallad smör, olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finriv vitlöken. Blanda färs med ägg, liquid smoke, vitlök, persilja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Forma 4 färsbiffar av smeten. 2. Sätt ugnen på 250°C grill. 3. Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i 1/2 msk smör och 1/2 msk olja i en stekpanna. 4. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Häll i balsamvinäger och krydda med timjan. 5. Låt småkoka ca 3 minuter. Ta från värmen. Smula i getosten men ta bort ev skal. 6. Stek färsbiffarna i 1/2 msk smör och 1/2 msk olja 3–4 minuter på varje sida i en stekpanna. 7. Dela hamburgerbröden och lägg ut dem på ett ugnsgaller. Värm bröden i övre delen av ugnen ca 2 minuter. Skär tomaten i skivor. 8. Fördela sallad och tomat på underdelen av bröden. Lägg på Betyg 4,2 färsbiffarna och fördela rödlöksröran ovanpå. Lägg på överdelen av bröden och kläm till. Servera gärna med klyftpotatis. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 mån eller ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost. Byt smör mot laktosfritt matfett. Kontrollera innehållet i brödet. Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Uteslut smöret. Kontrollera innehållet i brödet. Gör äggfri: uteslut ägget eller ersätt det med ca 1/2 dl vatten och ca 1 msk potatismjöl. Kontrollera innehållet i brödet. ANNA: Vi tog en rejäl dos extra liquid smoke, det gav skogskänsla som smakade frihet! BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 29 Vardag
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40