Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Släpp in våren med friska drinkar oc
h vårliga smaker. Bjud in vännerna på ett plockigt mingel utan att stå flera timmar framför spisen. Laxspett, lyxiga minipajer och pannacotta kan förberedas i god tid. AV TOVE NILSSON FOTO PER MAGNUS PERSSON . GRÖN SPARRIS MED RÄKRÖRA Krämig räkröra att doppa sparris i. Servera med sked så gästerna inte missar något av den goda röran. FÖR 6–8 PERSONER 2 burkar lyxräkor i lake (à 360 g) 3 dl gräddfil 2 msk majonnäs 2 msk finskuren dill 1 msk färskpressad citronjuice 2 buntar grön sparris (ca 500 g) salt dillvippor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av räkorna. Blanda gräddfil, majonnäs, dill och citronjuice. Vänd ner räkorna och smaka av med salt. 2. Bryt av och släng den nedre delen på sparrisen. Koka sparrisen mjuk men med tuggmotstånd kvar, ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och skölj i kallt vatten. 3. Servera räkröran i glas och stick ner några sparrisar i varje. Garnera med dillvippor. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: byt gräddfil mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart gräddfil och smaksätt den med lite smulad dragon. FÄNKÅLSKRYDDADE LAXSPETT Fänkålsfrön med sin lakritston blir gott på laxspetten, som kan serveras både varma och kalla. FÖR 6–8 PERSONER 800 g skinn- och benfri laxfilé 1 msk fänkålsfrön salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Stöt fänkålen grovt i en mortel. 3. Skär laxen i tärningar. Trä upp på spett. Krydda runt om med fänkål, 2 krm salt och 1 krm peppar. 4. Lägg spetten på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ROSTBIFFSRULLAR MED KRÄMIG SPETSKÅL Färdiga rostbiffsskivor runt krämig sallad på fänkål och spetskål. Löken ger det lilla extra. FÖR 6–8 PERSONER 16 skivor rostbiff (ca 400 g) 1 rödlök 1 msk socker 2 msk rödvinsvinäger 1/2 spetskål (ca 250 g) 1 liten fänkål (ca 125 g) 1 dl crème fraiche 1 1/2 msk grov skånsk senap salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Rör ihop socker, vinäger och 2 krm salt i en skål. Blanda ner löken och massera den lite så den mjuknar. Låt stå ca 10 minuter, tills löken blivit riktigt rosa och mjuk. 2. Ansa och skär spetskål och fänkål i tunna strimlor. Blanda med crème fraiche och senap. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Lägg lite kålsallad på varje rostbiffsskiva och rulla ihop till en rulle. Toppa med den syltade löken. FÖR ALLA? Rostbiffsrullar med krämig spetskål. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. FÖR ALLA? Västerbottensruta med löjrom. Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/Fria bröd. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. 14 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 VÄSTERBOTTENSRUTA MED LÖJROM Rutorna går att förbereda upp till tre dagar före festen. Skär i rutor på festdagen. FÖR 6–8 PERSONER 200 g västerbottensost, riven 1 rulle kyld smördeg (250 g) 3 ägg 2 dl crème fraiche 1 liten rödlök 1 1/2 dl gräddfil 100 g löjrom 1 ask smörgåskrasse salt, peppar dillvippor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. 3. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. 4. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 5. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. 6. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. 7. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. Toppa dem med en klick gräddfil och löjrom. Avsluta med rödlök, klippt krasse och dillvippor. Sparkling SATURDAY KLOCKAN 14–17
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40