Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 Testlagat Betyg SAMANTHA Vi är bulgu
r- 4,7 en fantaster, men matvetet var en kul variation. Tomaterna blev suveräna, men man kan ju passa på att ugnsrosta något mer, till exempel paprika och zucchini. En bra veggorätt, men vi reagerade över att det blev rätt dyrt för att vara vardag. En basilikakruka kan med fördel bytas ut mot persilja, halloumi mot feta och körsbärstomaterna mot vanliga. I lagning två förvandlade vi rätten till en plockig buff é och bjöd som födelsedagsmiddag. Matvete med tomater och örter serverades i en form. För att öka plockfaktorn la vi halloumi, feta och oliver för sig i skålar. Och så en bönsallad med röd- och salladslök för att »mata« till det. »Tomaterna blev suveräna, men man kan ju passa på att ugnsrosta något mer, till exempel paprika och zucchini.« MATVETESALLAD MED ROSTADE TOMATER OCH HALLOUMI Matvete gör salladen mättande. Fräser man det i olja får det en härlig konsistens. FÖR 4 PERSONER 2 burkar matvete (à 400 g) 1 stor rödlök 1 1/2 msk färskpressad citronjuice 3/4 dl olivolja 600 g körsbärstomater på kvist 2 krm chiliflakes 2 krukor basilika 2 dl svarta oliver (gärna kalamata) 2 halloumiostar (à 200 g) ev citronskivor till garnering olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Lägg i en stor skål och blanda ner citronjuice och 3/4 dl olja. 3. Dela tomaterna. Lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 1/2 msk olja. Rosta i ugnen 20–25 3,0 ANNA: Kände oss lite som pållen Brunte. Man tuggar och tugBetyg gar. Och tuggar. Hellre mynta- och kajennkryddad couscous än matvete. minuter. Sätt gärna ugnen på grill mot slutet så att de får lite extra färg. Låt svalna. 4. Häll av, skölj och låt matvetet rinna av. Fräs matvete och chiliflakes i 1 1/2 msk olja i en stor stekpanna 3–5 minuter. 5. Blanda ner matvetet i skålen med löken och dressingen. Krydda med 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Vänd ner tomaterna, rivna basilikablad (spara några blad till garnering) och oliver. 6. Skär halloumin i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem hastigt i 2 msk olja på varje sida i en grill-/stekpanna så att osten får fin färg. 7. Fördela salladen på fyra tallrikar. Toppa med halloumiskivor, resten av basilikan och ev citronskivor. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 mån eller välj t ex smakrik hårdost eller laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: ersätt halloumiosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg. Betyg 4,0 DANIEL: Bulgur kokt i lite grönsaksfond i stället för matvete, och så persilja i stället för basilika. Klar förbättring. BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 31 Vegetarisk
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40