Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 Camilla Läckberg Melica, Felix och Er
ik dekorerar cheesecaken med chokladfi gurer som de gjort själva. På sidan 25 kan du läsa hur man gör. HAVTORNSRIPPLAD CHEESECAKE Havtorn ger en frisk smak åt den maffiga cheesecaken. Hittar du inte havtorn går det lika bra med andra bär som hjortron, blåbär eller hallon. GER 10–12 BITAR 1 paket frysta havtorn (225 g) 1 dl socker 1 dl vatten 1 msk + 2 msk majsstärkelse (Maizena) 75 g smör 200 g digestivekex finrivet skal av 1 citron och 2 msk färskpressad juice 600 g färskost av philadelphiatyp 2 1/2 dl kesella (1 %) 2 dl socker 1 1/2 tsk vaniljsocker 4 ägg salt, socker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Koka upp socker och vatten. Tillsätt 2/3 av havtornen, spara resten till garnering. Rör ut 1 msk majsstärkelse i 1 msk vatten och rör ner det i kastrullen. Låt koka ihop 2 minuter. 3. Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Låt svalna. Ställ i kylen, rör då och då. 4. Smält smöret. Mixa kexen till fina smulor i matberedare. Mixa ner smör, citronskal och juice. 5. Tryck ut blandningen på bottnen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Jämna ut smulorna med baksidan av en sked så det blir jämntjockt. 6. Vispa färskost, kesella, socker, 1/2 tsk salt, vanilj socker och 2 msk majsstärkelse slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills allt blandats väl. 7. Häll ca 4 1/2 dl av fyllningen över bottnen och bred ut smeten. Ringla över drygt 1/2 dl av havtornssåsen. Upprepa ytterligare 2 gånger. 8. Ställ in mitt i ugnen och sänk värmen till 125°C, tillaga ca 1 1/2 timme. Fyllningen kan fortfarande vara lite lös när den är färdig men stelnar när den svalnat. 9. Ta ut kakan och låt svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, helst över natten. 10. Ta fram 30 minuter före servering. Rårör resten av havtornen med ca 2 msk socker. Garnera med bären. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. 8 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40