Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Vårfest för alla MANDELMARÄNGTÅRTA M
ED CHOKLAD OCH FÄRSKA BÄR Festtårta utan mjölk och gluten. Muscovado ger läcker karamellsmak, men vanligt strösocker kan också användas. MANDELM GER 8–10 BITAR 4 äggvitor 2 dl ljust muscovadoråsocker 1/2 msk färskpressad citronjuice 200 g mandelmassa olja och potatismjöl till plåten GARNERING ca 50 g mörk ren choklad av hög kvalitet ca 1 liter färska bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar och röda vinbär 1/2 äpple i tunna skivor citronmelissblad till garnering vispad grädde eller mjölkfritt alternativ till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Häll äggvitor, socker och citronjuice i en rostfri bunke. Placera bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa med elvisp tills marängmassan är riktigt fast och skålen kan vändas utan att smeten faller ut. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa en liten stund. 3. Grovriv mandelmassan och vänd försiktigt ner den i marängsmeten. 4. Olja ett bakplåtspapper och pudra med lite potatismjöl. Bred ut hälften av smeten till en avlång botten, 15 x 30 cm. Spritsa med en grov tyll eller klicka ut resten av smeten ytterst runt kanten. 5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnsvärmen, öppna luckan och låt marängen stå kvar i ugnen på eftervärmen medan ugnen svalnar. 6. Smält chokladen och ringla eller pensla den över tårtans botten. Låt stelna. 7. Garnera tårtan med bär, äpple, chokladfigurer (se tips nedan) och citronmeliss strax före servering. 8. Bjud med vispad grädde alternativt laktosfri grädde i en separat skål till dem som tål det och mjölkfri gräddersättning av havre eller soja för den som inte tål mjölkprotein. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. Mandelmaräng-tårta Enklaste mandeltårtan ENKLASTE MANDELTÅRTAN LAST Riven mandelmasssa blir till en härligt seg och knaprig tårtbotten helt utan ägg. TIPS! GÖR CHOKLADFIGURER Fyll 75 g smält mörk choklad i en plastpåse. Klipp av ena hörnet och ringla chokladen på bakplåtspapper. Låt stelna. GER 8–10 BITAR Sätt ugnen på 250°C. Grovriv ca 300 g mandelmassa och fördela raspet jämnt som en sammanhängande rundel, ca 24 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Grädda i övre delen av ugnen 4–5 minuter, tills ytan får lite färg. Låt svalna och flytta bottnen försiktigt till ett uppläggningsfat. Ringla över 50 g smält mörk choklad. Vispa 3–4 dl grädde och lägg på. Garnera med ca 1 liter färska bär, t ex hallon/blåbär, jordgubbar och röda vinbär, samt chokladfigurer. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde. Välj ren mörk choklad av god kvalitet. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot sojaeller havrebaserad gräddersättning. Välj ren mörk choklad av god kvalitet. Fri från ägg. BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 25 GLUTENFRI ÄGGFRI
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40