Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30 Betyg 4,5 ANNA Med djurisk aptit och
ungerskt vin avnjöt vi det snygga köttet. Enkel tillagning men alltid lite svårt att nå perfekt innertemperatur, lätt hänt att sticka in termometern för djupt. Skyn gav ordentlig skjuts åt den intensiva och kanongoda peston. En lätt potatisgratäng och färsk bladspenat passade bra till. Andra gången var köttet tyvärr inte av lika god kvalitet, men det hindrade inte sexåringen från att mumsa i sig lika många köttskivor som hon är gammal. Till sommaren passar det nog förträffl igt med en pestoblandad potatissallad och hembakad baguette till rostbiff en. »Med djurisk aptit och ungerskt vin avnjöt vi det snygga köttet.« HELSTEKT ROSTBIFF MED HEMGJORD PESTOSÅS Köttet späckas med vitlök och rosmarin. Det behöver inte brynas utan tillagas i ugnen på låg temperatur. Rostbiffen är lika god kall som ljummen. FÖR 6 PERSONER 1,2 kg rå/färsk rostbiff (gärna nätad) 4 vitlöksklyftor 2 kvistar rosmarin 2 krukor basilika 2 dl plockad bladpersilja 6 kvistar mejram 1 dl pinjenötter 2 dl riven pecorino eller parmesan 1 dl olivolja 300 g körsbärstomater på kvist olivolja salt, nymalen svartpeppar 3,8 DANIEL: Hasselbackspotatis till var en fullträff. Kunde inte låta Betyg bli att grilla rostbiffen runt om innan den fick gå klart i ugnen. 30 BUFFÉ 4 • 2 0 1 1 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125°C. Skala och skär vitlöken i smala klyftor. Krydda köttet runt om med 2 tsk salt och 2 krm peppar. 2. Gör små hål här och var i köttets ovansida med spetsen på en kötttermometer eller med en kniv. 3. Stick in hälften av vitlöksklyftorna och små rosmarinkvistar. Knyt om några varv med hushållssnöre om köttbiten inte är nätad. 4. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 60°C (rosa), det tar 1 1/2–2 timmar. Pensla då och då med lite olja. 5. Gör under tiden såsen. Mixa basilika, persilja, mejram, pinjenötter, pecorino eller parmesan, 1/2 tsk salt och resten av vitlöken med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt olivoljan i en stråle under mixning. 6. Ta ut rostbiffen, linda in i smörpapper och låt vila ca 10 minuter. Höj ugnsvärmen till 250°C, grill. 7. Häll 2 msk vatten i ugnsformen. Vispa ihop med stekskyn. Sila och rör ner ca 4 msk av stekspadet i pestosåsen. Blanda väl. Betyg 3,3 8. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen 5–10 minuter. 9. Ta bort nätet eller snöret på köttet. Skär det i skivor. Lägg upp på ett fat. Ringla över lite av såsen och servera resten i en skål bredvid. Servera med tomaterna och gärna råstekt potatis och en sallad till. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd parmesan eller annan ost som är lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: ersätt pecorinon med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga ägg allergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. SAMANTHA: Här kan man prata om »extreme makeover«. Rostbiffen blev kyckling och potatisen hemmagjord pasta – mer harmoni. Helggott
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40