Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 Ägg och vin är ingen lyckad kombinat
ion, men jag undrar hur många som har tänkt på hur enormt mycket godare kaffet smakar om man äter ägg (utan sill) i någon form därtill. Kaffe och ägg är ett perfekt smakpar. Prova i påsk får ni se! Huvudnumret på påskbordet är dock lammsteken med sitt rosasaftiga kött under den ljuvligt ört- och vitlöksdoftande stekytan. Till denna gudaspis duger blott vin, gott vin. Och allra godast till en god lammstek är en röd Bordeaux. Fin, äldre Bordeaux till eleganta lammrätter och yngre, enklare viner ju starkare lammet är kryddat, framförallt vad gäller vitlök. Billig bra Bordeaux finns knappast eftersom vinet kräver kostsam fatlagring, men Prins Oliver Röd (nr 3023, pris 59 kr) är ett skapligt försök på den lättare sidan. Ett par kraftfulla steg upp på skalan hittar vi 1992 Chäteau de Seguin (nr 3175, pris 79 kr) som ger mycket Bordeaux för pengarna. Och för den som vill unna sig något extra i påsk finns två mycket prisvärda viner i 1988 Chäteau de Cruzeau (nr 3479, pris 118 kr) och 1989 Chäteau Fournas Bernadotte (nr 2229, pris 126 kr). I Bourgogne förespråkar man en kraftigare röd Bourgogne till lammsteken, i Rhöne ett Rhönevin och i andra delar av världen väljer man antingen sin egen Cabernet eller någon annan specialitet - Zinfandel i Kalifornien, Shiraz i Australien eller Barolo i Italien. Vinet från Spaniens bästa blå druva, Tempranillo, passar storartat till lamm och här är det på plats med några alternativa tips: 1990 Chivite Reserva (nr 2037, pris 69 kr) från Navarra, 1989 Campillo Crianza (nr 7135, pris 74 kr) från Rioja och 1992 Enate Crianza (nr 2735, pris 85 kr) från Somontano. I Grekland dricker man naturligtvis Retsina till påskalammet, pröva Retsina Boutari (nr 7131, pris 49 kr) som kommer att sitta lika fint till fårfiollådan som till vårkycklingen. Den senare kommer också att göra sig tillsammans med lätta men smakrika Gallo Ruby Cabernet (nr 6680, pris 49 kr) som välkomnas tillbaka. MÅNADENS HETA TIPS VITT: 1994 Franschhoek Valley Splendid Little Sauvignon Blanc från Sydafrika (pris 49 kr!, Obs beställningssortimentet nr 82013). RÖTT: Gallo Zinfandel (nr 6588, pris 59 kr) från Kalifornien, en bekant som återkommer i mitten av mars. JAN SAMUELSON ÄR ÅTERKOMMANDE VINKRÖNIKÖR I BUFFÉ
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32