Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Bättre ägg med svensk avelshona På p
åskkort och påskägg ståtar vackert fullfjädrade tuppar, hönor och solgula kycklingar - precis så som vi vill se dem, helst gående på stallbacken och picka och sedan lägga ägg i skyddat rede. I praktiken har det inte varit möjligt på många år att i lösdrift producera så stora kvantiteter som vi äter i Sverige varje år, ca 10 0 ägg/person eller 80 0 miljoner ägg (5000 0 I DIALOG I A Skriv till Dialog och tyck till eller ställ frågor. Adress: Buffé, Box 6630, 11384 Stockholm. Varför tvätta rotfrukterna? ton). Vi vet alla att äggproduktion i dag är vtterst rationell i stora produktionsanläggningar men föga anpassad efter vad vi anser är normalt för dessa djur. Ungefär 9 0 procent av äggen kommer från burhöns. Resten är sk sprättägg eller ägg från frigående höns. Priset för dessa är ungefär 2 0 procent högre. I denna grupp finns ett litet inslag av KRAV-godkända ägg, där hönsen får gå ute och dessutom får särskilt kontrollerat foder. De blir ännu något dyrare. INGA HÖNS I BUR Men nu väntar en stor omställning. Från 199 9 får hönsen inte hållas i bur enligt det riksdagsbeslut som togs för ett par år sedan och innan vi blev EU-medlemmar. Det här är en stor vånda för många av dem som producerar ägg. Alla anläggningar måste byggas om och byggas ut för att klara lösdrift, och nya hönssorter måste avlas fram som passar för den miljön. Producenterna fruktar drastiskt ökaci risk för salmonella när hönsen går ute, något som vi nu är nästan helt befriade från. Men också att vi konsumenter inte ska vara beredda att betala vad det kostar att ställa om till en produktion som lever upp till våra krav på god djurhållning, utan ändå kommer att köpa billigare importerade ägg. HÅLLBART ALTERNATIV När burförbudet träder i kraft gäller det inte bara att ha byggt om alla anläggningar FOTO : LAR S PAULSSO N utan också att ha fått fram djur som klarar av att gå tillsammans på golv och som inte blir sjuka utan stora doser antibiotika. Det här är något som vi inom ICA Handlarnas AB intresserat oss mycket för de senaste åren. Vi arbetar nu tillsammans med vår leverantör och forskare för att kunna stimulera äggproducenter att våga ställa om sin produktion till frigående, mer harmoniska höns med uteviste, men ändå fria från salmonella. Höns som får utlopp för sina naturliga instinkter, som inte hackar pä varandra och som får svenskt kontrollerat foder. Att få fram en tålig "svensk avelshona" har man forskat kring under många år, och nu hoppas vi få se resultatet av det i ICA-butikerna inom en snar framtid. Det ska bli ett hållbart alternativ som förenar god djuromsorg med både rimliga konsumentpriser och rimlig ersättning till producenten. Kommer vi konsumenter framöver att stå upp för de djurskvddskrav som vår riksdag beslutat och som med all sannolikhet kommer att göra äggen dyrare än de som importeras. Vad tror ni? Lisbeth Kohls ICA Handlarnas AR 17193 Solna Varför nättas rotfrukterna som ingår i ert suNDA-sortiment? För mig är det helt obegripligt att detta görs. Hållbarheten blir lidande. Efter bara några dagar står jag där med rutten potatis och äckliga morötter i upplösningstillstånd. En tvättad rotfrukt är en färskvara. En otvättad rotfrukt har mycket längre hållbarhet, den är lagringsbar hela vintern. Som konsument kräver jag en ändring! Jag kan faktiskt tvätta mina rotsaker själv. Elsa B. Rook, Arkelstorp Svar: Alla produkter i SUNDA frukt- och gröntsortimentet är färskvaror och skall säljas och förbrukas som sådana. Vi tvättar därför i princip alla rotfrukter för att vid packningen kunna sortera ut alla dåliga produkter. Kunden får genom detta förfarande en hög och jämn kvalitet för sina utlagda pengar. Björn Hacklou, ICA Frukt & Grönt Buffé gratis? Jag har ICA Kundkort och får därför Buffé "gratis". Vågar dock tro att någon måste betala denna publikation. Hur många prenumererar, hur många köper lösnummer, hur mycket betalar de som får reklam? Täcker detta framställningskostnaden, eller betalar vi ICA-kunder tidningen ? Sten Blomberg, Nybro Svar: All reklam i alla branscher finansieras av det pris som varan/tjänsten har. Buffé och ICA Kundkort är en effektiv reklam som gjort att vi sänkt den totala marknadsföringskostnaden. Vi har omfördelat pengar, förhoppningsvis till glädje för er. Jörgen Wennberg, försäljningsdir
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32