AMES 1
KRÖNIKA En bit svensk skog i munnen SOLEN SKINER.
Det luktar granskog och frisk luft. Himlen är sådär blekt vinterblå och det är svinkallt. Inne i skogen rör sig några av de hundratals dovhjortar som jag bor granne med. De har blivit ett naturligt inslag här hemma i Stjärnorp och barnen blir mer förundrade över att se en ekorre eller hare än tjugo hjortar i trädgården. En av hjortarna stannar upp och lyssnar. Kanske hör hon mig, eller så känner hon lukten av någon fara, för plötsligt bestämmer sig alla för att sätta av i full galopp mot tryggheten längre in i skogen. Jag får en idé, jag har under en tid haft en tanke på att göra en rätt som är inspirerad av skogen. PLÖTSLIGT STÄMMER ALLT. Hjort. Skog. Kyla. Det ska smaka som det känns att stå i en granskog. Doften av fuktig mossa och känslan av ren och frisk luft. Jag går igång på det här. Det tar över hela min tankeverksamhet. Jag vänder och vrider på alla idéer. Blir nästan manisk. Hjortkött. Steka det. Nej, för varmt. Passar inte. Vad har jag gjort förut? Tunna skivor? Mala? Skog. Hur ska jag få gästen att känna smaken av skog. Jag åt mossa på en av världens bästa restauranger en gång. Mer kul än gott. Granskott. Det är gott! Det åt jag när jag var liten. Smakar lite som syrlig rosmarin och eukalyptus. Hjort och granskott. Jag och min dotter var ute i våras och plockade flera lådor som jag har i frysen på jobbet. Hjort och granskott. Läste någonstans om en matlagare som gick ut och gjorde en ruta i skogen på två gånger två meter. Sen undersökte han vad han hittade i den, plockade det som var ätbart som och serverade som en rätt. Kul ide, men lite väl galen för min restaurang. Eller? Vad växer där inne i skogen där jag såg hjorten? Jag går dit och vandrar runt en stund. Torra grenar, mossa, lingonris, ruttna svampar sen i höstas. Jag undrar vad de åt. Hjortarna alltså. Lingonris? Hjort, granskott, lingon? ÅKER TILL RESTAURANGEN. Jag vill att rätten ska vara avskalad. Inget onödigt. Hellre ta bort än lägga till. VI bestämmer oss för att grava hjorten och sen hacka den till en grov tartar. Lingon blir till tranbär för att det är godare och tillför en angenäm beska. Vi lägger in granskotten i en lag på socker, vatten och ättika. Små kantareller från i somras blir också inlagda i liknande lag. Det börjar kännas rätt. Vi serverar den på en träbit. Lägger till en sås på enbär. Stekt bröd för krispighet. För svenska gäster är igenkänningsfaktorn hög och kan kanske framkalla ett barndomsminne. För utländska gäster hoppas vi att smakerna överraskar. En bit svensk skog i munnen. Hoppas de uppskattar gran. n KRISTOFER BACKLUND Kock VI HAR SATT VÄRDE PÅ FASTIGHETER SEDAN 1980 Auktoriserad Värderingsman betyder att man är godkänd av alla banker att utföra fastighetsvärdering. SVENSKA KYRKAN FINNS TILL FÖR DIG Kyrkan är en slags motvikt till den vardagliga stressen. svenskakyrkan.se/norrkoping facebook.com/svenskakyrkannorrkoping Ladda ned vår app Kyrkguiden Kontakta oss för värdering av industrifastigheter, hyreshus, kommersiella fastigheter, villor mm. Per-Åke Spetz 070-5216979 spetz@viost.se Kim Jonsson 072-7343332 kim@viost.se RUNSTENSGATAN 5, 582 78, LINKÖPING - WWW.VIOST.SE 29