AMES 1
KRÖNIKA i många små gömmen i källaren ligger gaml
a flaskor och väntar. Jean Baptiste Lecaillon doftar på ett av sina mästerverk, en Cristal årgång 2002 Här ligger flaskorna Cristal på sin jästfällning. Louis Roederer en gigant i champagne Louis Roederer är väl kanske mest känt för sin prestigechampagne Cristal, men även för deras övriga champagner. Louis Roederer är ett av de få kvarvarande privatägda husen idag och det är även ett av de mest lönsamma husen i champagne. Företaget grundades redan 1776 som då ägdes av Nicolas-Henri Schreider, men fick dock sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer tog över företaget. Idag förvaltas huset av Frédéric Rouzaud, som representerar den sjunde generationen av familjen. FÖRSTA RIKTIGA ERKÄNNANDET kom när tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att hans vin levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall. Vinets namn och flaskans utseende (men inte kristallen) finns alltjämt kvar i husets prestigecuvée, Cristal Brut som idag är ett av världens mest eftersökta champagne. LOUIS ROEDERER FÖRFOGAR över väldigt stora arealer i champagne vilket till stor del har bidragit till deras framgång, hela 80 % av deras produktion kommer från egna druvor i området, där man kan ha god kännedom och kontroll på hur dessa druvor växer och frodas, resterande av druvorna köps av lokala druvodlare som man haft ett långvarigt samarbete av. JEAN-BAPTISTE LECAILLON (chef de cave hos Louis Roederer) kom till huset i augusti 1989 och har sedan dess arbetat hårt med att deras produkter skall blir bättre och bättre och räknar med att dom skall gå över till att vara helt biodynamiska innan år 2020. Deras Cristal rose 2007 är redan helt biodynamisk. Man har idag nio olika typer av champagne där de ligger från tre år och mer på sin jästfällning. Cristal ligger i genomsnitt fem år på jästfällning och minst åtta månader på flaska efter degorgering (dvs när man avlägsnat jästfällningen i flaskan). I deras vinkällare som består av mer än tre kilometer tunnlar under husen har man idag mellan 18-20 miljoner flaskor som ligger och mognar innan de kommer ut på marknaden. Givetvis har man också ett stort antal flaskor av tidigare årgångar för att testa vid senare tillfälle. HAR NI MÖJLIGHET att testa deras Cristal någon gång så passa på, den är en av de absolut godaste champagnerna som jag provat, vill man inte betala cirka 1 600 kr för denna flaska så kan jag lova att deras vanliga Roederer Brut Premier NV för 399 kr på systembolaget är ett alldeles utmärkt val. n PETER LANNESAND Vinkännare Mätbara Resultat! Enkelt Effektivt Lönsamt Karriärutveckling • Coaching till ett önskat läge • Karriärrådgivning Mikael Laweby Certifierad Coach 0734-15 65 14 • www.koching.se 44 Kontakta oss idag! Ledarskap • Coaching för ledare • Chef att hyra