AMES 1
PIEMONTE Piemonte är känt för sin mat och sina vi
ner. Mest exklusiv är den unika vita tryffeln vars smak är så utsökt men så svår att exakt beskriva. Hasselnötterna exporteras över hela världen i form av välkända chokladkrämen Nutella. Här tipsar vi om fyra av våra favoritrestauranger. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD/MEGAN MALLEN Piemonte I staden Bra startade Carlo Petrini slowfood-rörelsen i mitten av 80-talet som en reaktion på den ökade snabbmaten. Idag är traditionellt tillagad, långsam, mat med regionalt producerade råvaror allt vanligare. PIAZZA DUOMO I ALBA Piazza Duomo, vid torget i Alba, är en av Italiens sju trestjärniga Michelinrestauranger. Matsalen ligger, litet ovanligt, en trappa upp i ett 1700-tals hus och rymmer ett 25-tal gäster. Vi väljer Enrico Crippas avsmakningsmeny med sex rätter vilken kompletteras med ost. Efter ett stort antal aptitretare serveras en fräsch och smaklig sallad med ett stort antal ingredienser. En rätt även Björn Frantzén serverar i sin version. Därefter en perfekt tillagad torsk med mozzarella och broccolisås. En potatissoppa serveras innan den obligatoriska pastan, här med tonfisk och svamp. Men vilken smak på pastan. Mindre lyckad är lammrätten med svårätna lammspjäll. Avslutningen blir njutbar. Först ostvagnen med ett trettiotal ostar att välja på varav tre variationer på Piemontes egen ost, gorgonzolan. Desserten är byggd på mjölk i form av glass med olika såser. En utsökt middag till vilken ett minnesvärt Barbarescovin från Piero Busso dracks. RISTORANTE RABAYÀ I BARBARESCO Vid infarten till byn Barbaresco ligger Ristorante Rabayà. Restaurangen har en fantastisk panoramautsikt över delar av berömda vinproducenten Gajas marker. Lunchmenyn bjöd på fyra rätter och innehöll flarn med parmesankräm, perfekt pasta med smakrik köttfärssås, kalv med potatismos, schalottenlök och en mustig sås gjord på Barbarescovin samt en dessert med glass, maräng och hasselnötspannacotta. Tillsammans med ett bra Barbarescoviner från vingården Fiorenzo Nada blev det en riktigt god lunch. RISTORANTE CASTELBOURG I NEIVE Mitt i den pittoreska byn Neive, med på Unescos världsarvslista, finns Ristorante Castelbourg. Restaurangen är fylld av gäster och ett härligt sorl möter oss i matsalen. Vår fyrarättersmeny startar med en regional specialitet som antipasta: kalvrostbiff, fint rosastekt, med tonfisksås. Jo, tonfisksåsen passar fint till köttet. Korrekt kokta gnocchis med en blåmögelostsås är pasta som bäst. Huvudrätten åter kalvkött, här grillat och tillsammans med klyftpotatis och en riklig sallad. De tre första rätterna ihop med olika intressanta Barbarescoviner från producenten Adriano. Ett glas Muscato di Asti var helt rätt till den avslutande pannacottan med karamellsås. LA CIAU DEL TORNAVENTO I TRIESTO På krönet, vid torget, i den lilla byn Trieso ligger restaurangen La Ciau del Tornavento. Matsalen är naturligt övergående i en terrass med en fantastisk utsikt. Det råder en familjär stämning i den stora matsalen. Köksmästare är i Piemonte välkände Maurilio Garola. Maurilio har skrivit en uppskattad kokbok där alla hans ”klassiska” rätter presenteras. Vi väljer att lyxigt börja med äggröra och vit tryffel från Alba. Rätten serveras i en liten träkartong vilken döljer en mindre form med en bakad, krämig, äggröra toppad med hyvlad tryffel. Så ljuvlig i doft och smak. Nästa rätt är Tornaventos signum. Ravioli fylld med ricottaost i ett fågelbo av hö och gräs. Gott och innovativt. Efter att ha avslutat med en bra ostbricka får vi se vinkällaren med över 50 000 vinflaskor. Här finns en imponerande samling viner, främst från Piemonte. Maurilio och Tornavento är en restaurang vi gärna vill återvända till. n FAVORITRESTAURANGER I PIEMONTE Piazza Duomo, Alba www.piazzaduomoalba.it Ristorante Rabayà, Barbaresco www.rabayaristorante.it Ristorante Castelbourg, Neive www.risorantecastelbourg.it La Ciau del Tornavento, Triese www.laciaudeltornavento.it 42