Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Petersons krog bjuder på lät t somma
rmat Pastor Simson stängde krogarna på Käringön. Britt-Marie och Bengt Pettersson öppnade en istället. Hundra år efter nykteristen Simsons framfart har Petersons krog blivit ett omtyckt landmärke. • Lilla färjan Ylva stävar ut i sundet. Det blåser västlig vind. Glada barn på väg mot ett tredagarsläger springer runt på däck. Tyska turister fotograferar maniskt. Tjugo minuters båtresa från Orust i Bohuslän ligger Käringön, ett gammalt fiskecentrum. Förr fick fiskarna rejäla sillfångster - och bra betalt. Lönnkrogarna blomstrade. Det var först när pastor Simson klev i land som det blev ordning och reda. Simson stängde krogarna och tvingade folket till kyrkan. Krogsvamlet byttes mot Guds ord. Man kan undra vad pastorn tyckt om paret Petterssons framfart. Buffé 7/199 9 Bengt, med många lyckliga barndomssomrar på ön bakom sig, träffade Britt-Marie i Göteborg. Efter några äventyrliga år till sjöss, i Spanien och London ville de tillbaka till Käringön. Det blev fyrvaktartjänst i flera år. Så småningom öppnade paret rökeri tillsammans med vännerna Stefan och Laila Jonson. En dag stod de på bryggan och filosoferade. -De t saknades en bra krog på Käringön, så plötsligt sa vi bara till oss själva - nu bygger vi en restaurang, berättar Bengt. Ett djärvt beslut. Varken han eller Britt-Marie visste vad det innebar. Lite reklam vid båtmässan var all marknadsföring de satsade på. Responsen blev enorm. Petersons krog kändes rätt, för som Britt-Marie säger "när barnen tar av sig skorna i hallen, tycker jag att vi lyckats". Vad gjorde det att servispersonalen serverade från fel håll eller att gästerna ibland fick gå ut i köket och hämta sina tallrikar? Trivsel var och är fortfarande viktigare än perfektion. Det är a v Josephin e car r till exempel helt naturligt att en av stamgästerna, Kent, har egen liten namnskylt i bardisken... På hyllorna samlas krukor från här och var. Krögarparet låter också tillverka krukor i Portugal. Bengt har inventerat i sjöbodarna, och krogen är full av vackra gamla sjöredskap. I det öppna köket står Stefan Jonson, men bara på sommaren. Resten av året jobbar han som skeppskock på olika fraktfartyg. Stefan lagar likadan mat på torra land som till sjöss. Rejäl husmanskost utan alltför mycket krusiduller. Fisk och skaldjur från havet, färskpotatis och grönsaker från bönderna på Orust. Det ska vara rikligt och smaka gott. På ledig tid händer det att köksmästaren och Bengt sticker ut med träbåten. Om fiskelyckan är god nappar både makrill och knallröd bergstorsk. Färdkosten brukar vara rökeriets klassiker - tunnbrödsrullar med rökt lax och skagenröra samt öl. Ingen dålig matsäck. foto : pep e nilsso n För livet på Käringön handlar om kvalitet. Att vakna och höra fiskmåsarna utanför fiskebodarna. Uppleva öppna vyer. Smaka havssaltet i vinden. Tjata lite med de gamla gubbarna i hamnen. Titta om de fiskande barnen får några krabbor. Fundera på att göra en tatuering hos öns kvinnliga tatuerare. -V i har båda varit lite rastlösa, men här trivs vi. Det finns egentligen bara ett ställe som lockar oss förutom Käringön och det är Bora Bora i Söderhavet. Där lär människorna vara lika snälla som här, som Bengt säger. I våras flyttade paret Pettersson in i ett nybyggt vackert trähus på ön. En av dörrarna i huset är från en av byns äldsta kåkar, det hus som Bengts föräldrar köpte som sommarställe... Cirkeln sluts. Paret Pettersson och deras Petersons krog lär bli kvar på Käringön. Sedan får pastor Simson säga vad han vill. 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32