Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Adress: Buffé/annas curry Box 6630 ,
113 84 Stockholm fax:08-72 8 233 7 e-post: anna.gidgard@forlaget.ica.se Bröd på grillen Goda pitaliknande bröd passar perfekt till grillat (är smarriga att doppa i såsen också). Bröden kräver hög värme och ska grillas nära glöden. Smula 11A paket jäst i en bunke. Lös den i 2 11I dl ljummet vatten. Tillsätt 1/2 tsk salt och knappt 6 dl vetemjöl. Arbeta samman till en deg. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda igenom degen och känn att den är smidig. Dela i ca 10 lika stora bitar och rulla dem till bullar. Låt jäsa under handduk i 30 minuter på mjölat underlag. Kavla ut varje bulle till en platt rund tunn kaka. Lägg kakorna på grillen, nedersta falsen, i ca 1 minut. Vänd bröden och låt dem baka färdigt tills de blåser upp sig lite. Det tar 1 1/2-2 minuter beroende på värmen. Lägg bröden i en handduk tills de ska serveras. Spara energi 3 Våra matvanor står för cirka hälften av den el som används i hushållet. Energianvändningen kan minskas med upp till hälften om rätt metoder används. Vattenkokare har lägst energiförbrukning. Ett tips när man ska koka vatten till pasta är att koka upp det mesta av vattnet i vattenkokaren och lite på plattan. Om vi alla väljer att använda kaffebryggare och vattenkokare i stället för att koka vatten på platta så sparar vi lika mycket som all hushållsel till 20 000 villor. Per dag! Brödkunskap Några läsare har hört av sig angående receptet på fransk baguette som vi publicerat tidigare. Degen har blivit svårarbetad. Jan Hedh svarar att färskt mjöl har mindre vattenupptagningsförmåga än ett äldre mjöl som har lagrats antingen hemma eller i butiken. Med ett äldre mjöl kan degen bli styvare än man tänkt sig. Det är också viktigt att låta degen jäsa så länge som det står i receptet. Men eftersom man hemma inte har så kraftiga hushållsmaskiner, så kan det vara idé att för säkerhets skull ta någon/några dl mindre än vad det stod i originalreceptet på klassisk baguette. Morotsmarmelad Över 300 recept på morotsmarmelad har kommit in, som svar på efterlysningen tidigare. Tack! Nu har vi gjort ett urval och lagt på webben. Titta på Buffés del av www.ica.se. H99 I Helsingborg pågår just nu den stora bomässan. Besök den gärna - för oss matintresserade finns ett helt område nere i hamnen med restauranger och kaféer. CENTRALEUROPEISK T POTATISMO S Koka potatisar som vanligt. Häll av vattnet, mosa potatisarna med en elvisp på lägsta varvtal. Häll i standardmjölk till lagom konsistens. Smaka av med målen kummin, vitlökspulver (eller lite pressad vitlök), örtsalt och svartpeppar. Vispa moset poröst och lägg i en klick smör. Ett tips e-postat från Jiri Klokocka. Norrlands bästa krogar Tänk om man kunde slippa vägkrogarnas panerade och istället fick veta var palten finns i Piteå, var man hittar hembakat tunnbröd, frasvåfflor eller hjortron. Det står i Norrguiden (PMB Förlag). Det är som en Guide Michelin för norra Sverige, med både finkrogar, vardagsrestauranger, fik och gårdsbutiker, listade landskapsvis. Perfekt för semestern. Webbadresse r me d anknytning till ma t oc h dryck. Självklart kan vi inte ta ansvar för att alla recep t är riktiga. www.scan.se Ta vara på de 23 fina kvällar som en normalsvensk sommar bjuder. Här finns grillrecept och fyrdygnsprognos över det lokala vädret, direkt från SM Hl. www.livetsgoda.com En sajt för livsnjutare. Recept, vin- och whiskyrecensioner. Hur man gör provningar med choklad, vin och cigarrer. Njutningslänkar. Klassiska cocktails. http://come.to/my.kitchen En riktigt trevlig hemgjord hemsida med massor av recept. Pasta, vegetariskt, desserter, smått och gott m m. Länkar. .tipset Superenkel daimparfait Vispa 1 paket Ädel vaniljvisp så att det blir tjockt. Krossa 1 dubbeldaim i en påse med en mortel och häll ner detta i vaniljvispet. Rör om, häll i en form och frys. Servera något tinad dekorerad med frukt. Det här kanonreceptet kommer från Berit Ekstrand, Helsingborg. 16 foto : pep e nilsso n illustrationer : liselotte forsli n Buffé 7/199 9 Hemlig filmjölk Tips till små matvägrare. Malin Lundblad i Stockholm skickade epost och berättade om hemlig filmjölk. När Malin var liten brukade hennes mamma göra det till henne och hennes bror. Hon smusslade i köket och lade något gott i bottnen av en tallrik och hällde filmjölk över. Det kunde vara russin eller annan torkad frukt, färsk frukt i bitar och skivor, pepparkaksbitar och allt möjligt. De tyckte det var hur spännande som helst och tävlade om att först gissa vad det var.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32