Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 HAMRAS LAMMSMÄCKOR FÖ R 6- 8 PERSONE
R 1 kg lammfärs 1 dl vatten 1 dl ströbröd 1 msk gula senapsfrön 1 gul lök 2 ägg salt, peppar 1 tsk mej ram 1 knivsudd timjan 1 tsk basilika 4 vitlöksklyftor GÖ R S Å HÄR : 1 . Blanda vatten, ströbröd och senapsfrö och låt det svälla i några minuter. 2 . Hacka löken. Blanda ner den, lammfärsen och kryddorna. Pressa i vitlöken och rör till en jämn smet. 3. Forma till biffar och stek i stekpanna i några minuter på varje sida. Servera biffarna med myntasås. MYNTASÅS Ta vara på skyn från lammsmäckorna, häll över den i en liten kastrull och tillsätt 1 dl rött vin, 2 dl grädde, 1 tsk torkad mynta eller en liten knippa färsk. Låt det puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. må helgrillat lamm Det är inte alls lätt att grilla ett helt lamm, det krävs stort tålamod och gott om tid. Men det är bland det godaste man kan bjuda på. Tänk på att den som är ansvarig för grillandet ska ha det som sin enda uppgift. Det går inte att springa iväg för att göra andra saker, utan man är fast vid grillen i ca 5 timmar. För att kunna grilla ett helt lamm behövs något slags ställning att spänna upp lammet på eller ett stort galler. Det går att beställa lamm som redan är uppspänt, antingen direkt via slakteriet eller när du beställer lammet hos din handlare. Om du grillar på ett stort galler så se till att såga upp lammets bröstkorg och fortsätta neråt så att lammet blir så utbrett och platt som möjligt. Glödbädden ska placeras så att grillningen sker i lä. SAFTIG LAMMSTEK FÖ R 1 2 PERSONE R 3 kg lammstek 10 vitlöksklyftor 1 msk salt 1 msk rosmarin 1 tsk grovmalen vitpeppar GÖ R S Å HÄR : I .Sät t ugnen på 200°C. 2 . Späcka lammsteken med vitlöksklyftor. Gnid in saltet, krydda med rosmarin och peppar. 3. Låt steken ugnsstekas i 1 1/2 timme. Linda sedan in den i aluminiumfolie. 4 . Ugnsstek i ytterligare 1 112 timme. Köttet får gärna bli helt genomstekt, folien gör att det behåller sin mörhet. Servera med potatisgratäng och cole slaw. HELGRILLAT LAMM FÖ R 25-3 0 PERSONE R 1 lamm, ca 15 kg 6 säckar träkol ä 21/2 kg blomspruta med vatten målarpensel MARINADEN : 2 dl honung 1/2 dl soja 1 dl salt 2 msk kajennpeppar 2 msk riven ingefära 1/2 dl grovmalen vitpeppar 1 dl torkad rosmarin 1/2 liter matolja 2 liter vatten 2 dl vinäger 1 hel vitlök, pressad GÖ R S Å HÄR : 1 . Blanda ingredienserna till marinaden i en stor bunke eller hink på minst 5 liter. Häll ut en säck träkol vid grillplatsen, tänd och låt det stå och brinna i ca 20 minuter tills det har blivit glöd. 2 . Placera lammet över elden och fördela den glödande kolen enbart under de kraftigaste delarna av lammet; stekarna och bogarna. 3. Pensla lammet med marinaden. Vänd hela lammet var femte minut under den första timmen och sedan var tionde minut. Pensla med marinaden vid varje vändning. Fyll på med mer kol efter hand så att glöden aldrig falnar helt. Det är mycket viktigt att se till att glöden inte börjar brinna, då kan hela lammet ta eld. Ha därför en blomspruta till hands och spruta så fort det kommer lågor! 4 . Grillningen tar 4-6 timmar, lite beroende på storlek och värme. Skär i stekarna för att se om det är färdigt - köttet ska bli helt genomstekt utan att bli torrt. 5. Stycka lammet genom att skära eller bryta loss stekarna och bogarna. Skär loss filén från ryggraden och bryt loss revbenen. Fördela köttet i lämpliga portionsstycken.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32