Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Sommarminnen från matkällaren • Vilk
a dofter förknippar du med sommaren? Själv kan jag när som helst återkalla sommaren genom att tänka på hur det doftade i sommarstugans svala matkällare när mamma inför sylt- och saftkoket ställt ner kitteln med färska jordgubbar varvade med socker. De skulle stå över natten och safta sig. Redan till kvällen hade den härliga bärdoften intagit källaren, och man var bara tvungen att norpa åt sig några sockriga bär. Morgonen därpå var aromen helt oemotståndlig. Jag, som oftast drog mig i det längsta för att sopa källartrappan, såg det här bärdygnet i juli alltid till att göra denna påtvingade varjedagssvssla i god tid innan mamma skulle börja med koket. Så att jag kunde stå där nere en lång stund och bara insupa doften, sticka ner fingrarna i kitteln och plocka upp det ena sockriga bäret efter det andra. Vilken njutning! När jag tänker efter lockas många andra sommarminnen fram ur matkällaren - mjölkkrukan på det kalla murade golvet, filbunken på hyllan, färskpotatisen, grönsakerna, mammas köttbullar, den inkokta fisken, ålen från rökeriet nere i hamnen... Faten som gjordes i ordning innan vänner och släkt kom på besök. Det blev mycket spring i källartrappan. Ofta var det mitt göra. Jag dröjde mig gärna kvar en stund. Och det var inte bara jordgubbar som slank ner innan jag kom upp igen... Som vuxen hann jag hämta många jordgubbslitrar och annat gott ur en liknande matkällare innan den förvandlades till bekvämt duschrum i vår nuvarande sommarstuga. Därmed erkännes att det med åren blivit sämre med lusten både för svitkokning och för att gå ner och tvätta sig i älven. Visst är det bekvämt med kylen inne i köket, men inte kan den ersätta matkällarens svalka och doftmättade fuktighet! Åh, vad jag saknar den ibland. Det är roligt att sådana börjar komma på modet igen. Kylskapskallt i rötmånaden Jag undrar hur kallt det var där nere i vår källare? Blev mjölken riktigt "kvlskåpskair? Jag minns faktiskt inte. Däremot vet jag att vi aldrig hade sommarsjuka; blev aldrig dåliga av mat som förvarats fel, t ex i för hög temperatur, eller elaka bakterier. Det påminner mig om att jag borde utrusta sommarstugans kyl med en ny termometer. Det är ju rötmånadstid. Nume - ra hör vi ju dessvärre många rapporter om folk som blir dåliga just på grund av tvivelaktig förvaring eller hygien. Ofta kanske för att maten blivit för varm under transporten hem, eller för att vi glömt bort hur viktigt det är att under sommaren hålla extra koll på temperaturen i kyl och sval och hygienen i köket, på skärbrädor och diskdukar. Det är onödigt och trist att åka på besvär med magen av sådana skäl. Lisbeth Kohls (chef för konsument-, kvalitets-, miljöfrågor) PS . Tänk på att förvara känsliga varor kallt under rötmånaden. Se till att ha en bra kylväska och många kylklampar. Var också noga med temperaturen i kylen, sätt in en termometer så behöver du inte oroa dig. D S Anna tipsar om sommarläsning Till sommarkalasen Recepten i Den goda sommarmaten (Albert Bonniers förlag) är skapade med det enkla i tankarna. Sommarmat ska smaka mycket men inte vara tung. Använd fantasin och improvisera. Och tänk på att tillagningen är halva nöjet, skriver författarna. Att det står tillagningstider är kanske särskilt bra när man snabbt vill laga till något att ta med ut i de sista solstrålarna. Ett stort kapitel heter Picknick och sommarkalas. Det ser jättesmarrigt ut! Fina somriga bilder som verkligen inspirerar. 28 Stor bok om örter Nu för tiden odlar varenda människa färska örter på balkonger och i små täppor. Och tillgången i butik är också stor. I Prismas serie finns nu även Prismas stora bok om örter. Där presenteras 50 örter med text och bild. Men förutom de vanliga som persilja, salvia och basilika även krasse, ingefära och renfana! I de 170 recepten kommer örterna till användning ensamma eller i kombinationer. Visst lockar det med marinerad getost på rucola och chokladkaka med jordgubbar och mynta? boktips : ann a gidgår d Res i tanken Fransyska visiter av Siv & Key L Nilsson (Prisma) är ingen traditionell receptbok, utan innehåller även en massa smygkunskap om historia, kultur och geografi. Och massor av tips på platser att besöka. Siv Nilsson fångar den provensalska själen i sin text och Key L Nilsson det provensalska landskapet och maten i sina bilder. Den här boken är perfekt när man sitter och planerar nästa sommars semester i Frankrike. Men lika härlig när man vill drömma sig tillbaka med god fransk mat under hösten. Buffé 7 /199 9
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32