Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 Lam mf est På Hamra krog på södra Go
tland råder full aktivitet. I kväll ska gästerna serveras lammbuffé där traditionella lammrätter blandas med nya smaker. För recepten står Göran Ringbom och i köket finns hela familjen på plats för att hjälpa till. hos Göran Ringbom på Gotland För trots alla olika projekt är Ett lamm grillas ute på gården, lammstekarna späckas och sätts i ugnen och glödhopporna har förberetts flera dagar innan. Det doftar gott av vitlök och örter. Lammet kommer direkt från Thomassons på andra sidan vägen. Där går lammen ute året runt och betar vild mej ram, backtimjan och gräslök, och kryddorna sätter sin prägel på köttet - de här lammen smakar inte kofta. Göran Ringbom blev känd för svenska folket med gruppen Di sma unda jordi och låten "Snabbköpskassörskan". Kassörskan Maja bor fortfarande kvar i den lilla byn där Göran Ringbom har en egen liten värld, med en krog som är öppen året om och ett krukmakeri med en vedeldad saltugn där han bränner eget gods. Samtidigt arbetar han med en nyinköpt glashytta och skriver på en ny skiva med en "doft av blues". Göran är en man med ett otal järn i elden, och han trivs bäst så, samtidigt som han inser att det då och då kan bli för mycket. - Det är dyrt att vara kreativ, och ibland vore jag nöjd om jag bara hade hälften av alla idéer, säger han samtidigt som han blandar till en kryddig marinad till lammspjällen. text : agnet a weissgla s det nog ändå maten som ligger honom närmast hjärtat. -Ja g läser gärna kokböcker som inspiration, men jag följer sällan några recept. Matlagning är en konstart, och det finns få konstarter som är så fria. Det finns inga givna regler och inga gränser, menar Göran Ringbom. -Ja g kan vakna upp tidigt på morgonen och ha huvudet fullt med mat. Sedan vårdar jag tankarna under dagen och lagar en meny på kvällen. Min hunger är jag oerhört rädd om. Man får inte slänga bort den på hamburgare eller annat. Att vänta och längta är en del av det goda i livet. Att veta att man snart kommer att få sätta sig ner med god mat och ett glas kallt vitt vin är en njutning, tycker Göran, som turligt nog får hjälp att genomföra alla idéer av fru och tre barn som alla är hemma på sommaren och hjälper till på krogen. Lamm är en viktig ingrediens i det gotländska köket, och alltid finns det några nya lammrätter på menyn. Flera gånger i veckan bjuder de på helgrillat lamm på krogen, en procedur som kräver sträng övervakning i fem timmar men som är värd allt besvär när man väl får smaka köttet. foto : ulrik a ekblo m Det finns några kryddor som passar speciellt bra till lammkött. Göran använder gärna vitlök och rosmarin men på Hamra krog används ofta även honung, ingefära och rött vin i recepten. Lammköttet har dessutom en så stark egen smak att det egentligen kan räcka med att komplettera med örtkryddor, salt och peppar. Det händer saker på gården hela tiden, och Göran Ringbom sitter inte still långa stunder när vi är där. Men trots att livet aldrig verkar stå stilla på Hamra krog så är stämningen och miljön ovanligt avstressande. Alla verkar trivas med det de håller på med och arbetar med det de vill göra. Gäster kommer för att äta lunch, titta på krukmakeriet och köpa keramik. Någon vill boka bord till kvällens lammfest med musikunderhållning, vänner i byn hjälper till med att lyfta något tungt på baksidan, och i köket står frun Maggis och vännen Sylvia i dofterna från lammgryta, honungsspjäll, sallader och gratänger till kvällen. Och det är nog som Göran själv uttrycker det: - Det finns inget så avkopplande som att laga god mat. Buffé 7 /199 9
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32