AMES 1
KRÖNIKA Bilder på chablis som är till 100% gjord
av chardonnaydruvan och ett underbart skaldjursvin.. Här ses en vit bourgogne från området Pouilly-Fuissé ett lite område i Bourgogne där man gärna ekfatslagrar vinerna. Druvan chardonnay på en vingård i champagne. Chardonnay den härliga gröna vindruvan Chardonnay är den vindruva som är mest odlad i hela världen, och är huvuddruvan i många viner runt om i världen. Som vanligt med de mest odlade druvorna så är Frankrike ett av de absolut största och mest berömda länder för denna druva. Mest kända området är Bourgogne, där man t ex i Chablis endast gör viner av chardonnaydruvan, även Poilly-Fuissé och Côte de Beaune är kända regioner i bourgogne. Just i området Bourgogne tror man att druvan har sitt ursprung och närheten till den andra kända druvan i Bourgogen dvs pinot noir är något som man tro har en stor fördel för chardonnay druvan. Med modern teknik hävdas nu att druvan uppstod som en korsning mellan Pinot och Gouais Blanc. Druvan är också en av huvuddruvorna i champagne, och när man pratar om Blac de blanc Champagne så den gjord på 100 % chardonnay. Chardonnaydruvan anses i vinkretsar vara väldigt lättodlad och oftast ge stora skördar och den anpassar sig väl till klimatet och jorden. 60 Chardonnaydruvan trivs dock bäst i jordmån så som krita, lera och kalksten, dock är den känslig för tidig frost då deras knoppar kommer tidigt. Chardonnaydruvan är i mitt tycke bäst utan ekfatlagring som i många Chabli viner där man får en härlig citrusdoft och smak men även inslag av mineralitet i vinet. Under 90-talet började man väldigt ofta att ekfatslagra chardonnaydruvan, dels i nya ekfat men man tillsatte även ekfatsspån under lagringen vilket gjorde att det blev en väldigt vulgär smak på vinet, detta gjordes bland annat mycket ofta i USA. Många människor blev trötta på dessa hårt ekfatslagrade viner. En typisk Chardonnay-smak delas upp i följande tre grundläggande frukter; päron, apelsin och äpple. Chardonnay har en fruktig ton av citrus, äpple och tropisk frukt då vinet inte är ekfatslagrat. Vid ekfatslagring påverkas smaken kraftigt och då framkommer smöriga toner, vanilj, krydda och ek. Vinerna blir här fylligare och rundare. Som jag började med så är chardonnay den mest odlade druvan i världen vilket gör att man hottar den antingen ensamt eller blandad med andra druvor från alla vinregioner. Testa gärna lite olika chardonnay från olika länder någon gång så inser man hur olika den kan smaka Chardonnaydruvan i en Chablis är ett av de mest perfekta vinerna till skaldjur men även till fiskrätter och pasta. Vill man en ekfatslagrad chardonnay så passar den även till fiskrätter och lättare kötträtter såsom kalv och kyckling. n PETER LANNESAND Vinkännare