Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 Till kyckling kan man nästan blunda
och sätta fingret på vilket torrt vitt vin som helst i prislistan - utan att hamna fel. Men bara nästan. Kvckling kan ju tillagas på hundratals sätt och sedan varieras i det oändliga med tillbehören. Här är det svartpeppar, rosépeppar och madeira som, förutom själva kycklingen, anger tonen i basreceptet och champinjoner, vitlök, créme fraiche och röd pimento som piper med olika röststyrka i kören och tigger på än det ena än det andra vinet som ackompanjemang. Som jag ser det är det madeiran som mest styr dryckesvalet här och den får mig att gå från det vita vinet via rosé - och här vill jag puffa för den strålande 199 4 Montecillo Rosado i beställAigsprislistan ( Ä82762 , 5 9 kr) - till Rioja. Ämne t kommer »floden Oja - Rio Oja - SO M är en biflod tim Ebro, som i sin tur är vincristriktet Riojas^tora pulsåder. För 2 00 0 år sedan trängde romarna från Medelhavet uppför Ebr 3 Hill trakterna av Rio Oja och här kan de e vt rituellt ha funnit den druva som de sedan t( 'g och där utvecklades till med sig till Bordeaux abcrnet Sauvignon. Huvuddruvan i Rioja-heter i dag Tempranillo, Spanieii§«*6iwste ^i&'s»«rt som utgör ä stommen i de flesta av-kndets stora röda viner. Namnet har den tidigt, temprano på blandas den ofta med också med litet Gracip bärsaftigt vanilj mjuka t av att den mognar spanska, och i Rioja arnacha och ibland o och Mazuelo. Den naken kan lustigt nog påminna både om Bpjirgognes Pinot Noir och Bordeaux Cabernet Sauvignon och i det senare fallet bejor det nog irjÉe så mvcket på det cventucllaJläktskapet som| i fatlagringstekniken. I Rioja larJe man sig nämligel att lagra vinet på ekfat av grannarna i Bordeaux, med den skillnaden att Rioja föredrog amerikansk ek, som inte bara är billigare utan också har en sötare sav - som ger de karakteristiska Riojasmakerna av vanilj, smör och kola. Bland många goda Riojor väljer jag i första hand Campillo Crianza 196 9 (nr 7135 , 6 9 kr) och rekommenderar också gärna Faustino Rivero Reserva 198 8 (2661 , 6 9 kr) samt de kraftigare Baron de Ona Reserva 198 9 (2657 , 8 3 kr) och Campillo Reserva (7146 , 8 9 Elisabeth och Kent är två mat proffs som ger tips på lättUtgadc fest rätt er med det lilla extra. Perfekt för såväl fjällstugan som lördagsbjudningen! kr). Till dessertens frukter passar en söt mousserande Asti bäst, men med tanke på tryffelsåsen skulle man kanske våga sig på en söt Pedro Ximénez-sherry (8208 , 8 9 kr). Jan Samuelson är återkommande vinskribent i Buffé.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32