Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 Lufsa en öländsk landskapsrätt Av T
ON Y W ALLI N Potatisrätter av alla de slag finns det got t om i gamla svenska kokböcker. Här har jag plockat fram et t landskapsrecept från Öland. Rätten kallades för "lufsa" . Med smärre justeringar - mindre potatis, mer fläsk och ägg - tycke r jag att det blivit en riktig höjdare, speciellt när man känner för något rustikt . Puddingen är dessutom en ganska billig rätt. Har du något gammalt landskapsrecept som du tycke r är vär t att sprida till resten av läsekretsen? Skicka gärna in det till Buffé, "landskapsrätten" , Box 6630, 11384 Stockholm , så kan det hända att vi publicerar det . Du får gärna ge personliga kommentarer till receptet. Publicerade recep t belönar vi med 150 kronor. FIÄSK- OCH POTATISPUDDING FÖ R 6 PERSONE R IVi kg råskalad potatis 3 dl mjölk 6 ägg V2-I tsk kummin V2-I tsk muskot 1 krm vitpeppar smör till formen 1-2 gula lökar 600 g rimmat sidfläsk utan svål GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 225 0 . Om du gör grytan riktigt stark i smaken så passar det bra att servera grovriven gurka.som tillbehör. Potatis eller ris är också gott att servera till och då räcker grytan säkert till ytterligare 40-50 personer. KORV- OCH BÖNGRYTA FÖ R 80 PERSONE R 2 kg torkade bönor, t ex mung- och black eye-bönor 12 kg falukorv eller liknande IV2 kg stark korv, t ex gyulai, chorizo eller salami 3 kg sidfläsk lVi-2 kg gul lök 1 hel vitlök 3 kg kikärter på burk 2 x l GÖ R SA HÄR : 1. Blötlägg och koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Kyl dem. 2. Skär falukorven i stora tärningar. Skär de starka korvarna och sidfläsket i mindre tärningar. 3. Skala och hacka lök och vitlök. Stek fläsket med lök och vitlök i omgångar. 4. Häll av och spola kikärter och röda bönor under kallt vatten. 5. Blanda samtliga ingredienser. Låt grvtan småkoka i 20-30 minuter. Smaka av. h kg röda bönor (kidney) på burk 2A kg krossade tomater 2V2 kg vita bönor i tomatsås 8 dl sweet chili eller hot chilisås Tips! Grytan är god att servera även om den bara görs för 10-12 personer. Dela i så fall receptet med TO. Den kan frysas. 2. Finriv potatisen, använd gärna matberedare. Krama ur vätskan. Blanda potatisen med mjölken och äggen. Krydda med kummin, muskot och vitpeppar. 3. Smöra en ugnsform. Häll i smeten. Ugnsbaka i 30 minuter. 4. Skala och skiva löken. Skär sidfläsket i tunna skivor. 5. Strö löken över hela ytan, eller stek den separat och servera till puddingen. Lägg fläskskivorna överst. Ugnsbaka i 30 minuter. Servera med lingon eller äppelmos.
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32