Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Doften av nygräddat bröd är värt hal
va besväret. Smaken och penningbesparingen resten... Köksmästare Stefan Torstensson ger här ett utförligt recept på ett gott solrosbröd. SOLROSBROD MED GROVSALT FÖ R 4 PERSONE R 5 dl ljust öl Vi dl matolja 50 g färsk jäst 2 msk ljus sirap Vt msk salt 1 dl skalade solrosfrön 1V4 liter vetemjöl 1 äggula grovt salt att strö över GÖ R SÅ HÄR : 1. Ta fram alla ingredienser och redskap i god tid så att de blir rumsvarma. 2. Blanda ölet och oljan. Värm till ca 37 0 , fmgervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan. Blanda med resten av degvätskan i en bunke; bild i. 3. Rör snabbt ner sirap, salt, solrosfrön och det mesta av mjölet. Genom att arbeta in en stor mängd mjöl på en gång går det åt mindre. 4. Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig, seg och blank; bild 2. Det tar 5-7 minuter för hand och något kortare tid med köksmaskin. Obs! Blir degen överarbetad i maskin så jäser den dåligt. 5. Jäs degen i bunke på dragfri plats; bild 3. Mjöla lätt och lägg över handduk så torkar inte degytan. 6. Jäs i ca 30 minuter till dubbla volymen; bild 4 . Under jäsningen bildas många fina aromämnen, men blir degen överjäst bildas mjölksvra som ger en sur smak. Skär man ett snitt i degen ska blåsorna vara små. 7. Nu är det dags att arbeta ihop den jästa degen igen. Knåda på mjölad bänk tills degen åter blir smidig. Knåda med handlovarna, det ska vara rejäla tag. Använd inte mer mjöl än att degen lossar från händerna och bakbordet; bild 5. 8. Ta av en liten degbit till dekoration. Arbeta ut resten till en fyrkant med sidan 30 cm. Rulla ihop och lägg den med skarven neråt på en lätt smord bakplåt. 9. Dela resten i 3 bitar. Rulla ut dem till drygt 30 cm långa remsor. Fläta dem och lägg på den avlånga degrullen. 10. Låt jäsa på dragfri plats under handduk i ca 20 minuter. Degen ska bli mjuk och len; bild 6 . Vid ett lätt tryck med fingret ska degen snabbt återta sin ursprungliga form. Skulle den jäsa för länge och sjunka ihop är det bara att knåda om den och låta jäsa på nytt. 11. Värm ugnen till 175 0 . 12. Pensla degen med uppvispad äggula, strö över grovt salt; bild 7. 13. Grädda i ca 45 minuter. Låt svalna övertäckt med cn handduk på ett galler.
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32